Sastav 8 mart

U ovom članku možete pronaći sastave koji govoro o prazniku Dana žena, odnosno 8. martu. Oba sastava su napisana iz ugla učenika, a svakako je da ih mogu koristiti i učenice. Napisali smo sastave za učenike starijih razreda osnovnih škola, odnosno za sve od petog do osmog razreda. U sastavima je rečeno zašto je Osmi mart važan, kome je on posvećen i zašto su žene zaslužile da imaju svoj praznik. Opisano je i to kako možete obradovati majku, baku, tetku ili neku drugu žensku osobu za taj praznik. Pa zato onda, neka svako sebi izabere onaj koji mu se više dopada

Sastav o 8. martu

Osmi mart, datum koji je posvećen Danu svih žena ovog sveta. Našim majkama i bakama, sestrama, tetkama, ujnama, strinama, komšinicama. Dan kada treba svakoj dragoj osobi ženskog pola pokloniti mali znak pažnje, ne samo tog dana, već svakog, a tog dana posebno.
Treba ceniti i voleti ženski rod, bilo da smo pripadnici muškog ili ženskog roda, nevažno je. Žene donose bebe na svet i čine ga lepšim i boljim mestom, one tada postaju majke, a kasnije i bake. Bake pričaju najlepše bajke i pevaju uspavanke. Tu su i sestre. Ko ima sestru, ima najveće bogatstvo na svetu. Sestra te nikada neće ostaviti tužnog i uplakanog, sestra će uvek biti podrška i oslonac. Naravno, važne su i tetke, pa one su kao druge mame, kod njih je dopušteno sve ono što kod majki nije, tetke su i najbolje drugarice. A tu su svakako i strine i ujne, katkad dosadne, katkad samo pričaju, ali su i one neizostavni deo našeg života.
Zato je važno da svakog dana, a 8. marta posebno, pokažemo svima njima našu ljubav i zahvalnost što su tu i što smo tu. Nekad je dovoljna i sama čestitka, nekad to može biti i cvet, pa toliko je ljubičica i visibaba po ulicama, koja se može ubrati i pokloniti. Svaka žena voli cveće, pa ih pijace, cvećare, ulice i trgovi.
Svake godine za 8. mart i ja pripremam poklone za moje drage osobe. Tako sam ove godine mami pripremio jedan veliki buket ruža, za koji sam prikupljao novac od užine. Uz to sam i napisao čestitku u kojoj joj se zahvaljujem što je baš takva kakva jeste, najolja mama na svetu. Baki sam kupio knjigu na poklon, a za sestru sam uramio našu zajedničku fotografiju. Tetki sam poklonio omiljenu čokoladu s lešnicima, a ujni i strini po jedan cvet.
Ceo razred je dao po koji dinar da se kupe cveće za našu razrednu i naše ostale nastavnice, jer su i one važan deo našeg života i to je jedini način da im se makar malo zahvalimo za znanje i ljubav koju nam pružaju svakog dana u školi. Poseban cvet iz naše bašte ubrao sam za jednu slatku devojčicu iz drugog razreda, moju simpatiju. Stidljivo sam joj predao cvet na hodniku školu i video osmeh na njenom licu.
Svaki je praznik lep i poseban na svoj način, praznici su vreme kada se približavamo jedni drugima, kada možemo svima pokazati koliko nam je stalo. U to ime, srećan 8. mart.

 

Sastav 8 mart (drugi sastav)

U našoj se porodici dobro zna da mi svi volimo da proslavljamo sve što se proslaviti može. Bilo da je to Nova godina, Božić, Uskrs, Dan zaljubljenih, naša kućna slava ili 8. mart. Praznici su oni dani u godini kada jedni drugima možemo izraziti reči ljubavi, pokloniti pažnju, obradovati poklonom ili nekom sitnicom. Osmi mart, poznat još kao i praznik posvećen svim ženama na svetu je nama podjednako bitan kao i drugi praznici, jer tata i ja imamo dve žene u našoj kući, koje su nam jako važne, a to su moja majka i moja sestra.
Svake godine se dogovaramo kako ćemo ih obradovati i iznenaditi. Tako smo recimo preprošle godine zajednički nas dvojica pripremili ručak i svakoj po buketić cveća. Mama se najviše iznenadila i obradovala. Sledeće godine smo mami kupili ruž za usne i ešarpu u njenim omiljenim bojama, a sestri knjigu koju je dugo čekala. Ove godine se još uvek nismo odlučili. Kada je u pitanju poklon koji treba prirediti dragoj osobi za 8. mart ili neki drugi dan koji je toj osobi bitan, nije potrebno poklanjati kule, gradove, zvezde, mnogo je važnije pokloniti neku sitnicu koja će dotaći njeno srce i biti brižan i dobar prema njoj svakog dana, a ne samo kada su praznici i tome slično.
A ako mene pitate zašo treba proslavljati osmi mart, evo šta ću vam reći. Prvo, žene su majke, bake, sestre, tetke, strine, ujne, prijateljice, drugarice, devojke. A majka je najvažnije biće na svetu za svakog čoveka. Majka je neko ko svoje dete nosi i čuva u stomaku devet meseci, a posle i do kraja života. Majka je ona koja bdi nad posteljom svaki put kad si bolestan, koja briše tvoje suze s lica kada si tužan. Majka je ona koja brine i koja te štiti od surovog sveta. Baka je isto to i mnogo više. Bake su i majke i one ne samo da brinu onda o svojoj deci, nego i o unucima. Tetke, vole da ljubakaju svoje sestriće i da ih naprosto uguše u poljupcima. One su kao druge mame i u njihovim zagrljajima je bezbrižno. A sestre, male dosade, ali zapravo najvrednija bića na svetu. Ko ima sestru, on kasnije nikada neće biti sam. Uvek će u njoj imati prijatelja, oslonac i podršku, a kasnije sestre postaju tetke.
Zbog svega toga, mislim da su žene zaslužile da imaju jedan svoj dan u godini, ali i više od jednog dana – zaslužile su da im svakog dana pokazujemo koliko ih volimo i koliko nam znače.

sastav 8 mart

One Response

  1. Gdfgdfdgfdgdddfdf March 5, 2019 Reply

Leave a Reply