Pismo deda mrazu sastav

sastav o deda mrazu iz srpskog jezika

Ako čitate ovaj članak, to znači da su vam potrebni sastavi na temu Pismo Deda Mrazu, e evo, nudimo vam dva sastava kako bi to pismo trebalo da izgleda iz perspektive učenika petog razreda. Prvi sastav je pisan iz ugla učenika, a drugi iz ugla učenice (naravno moguće je to obrnuti u zavisnosti od toga šta ko traži i šta kome treba). U prvom sastavu dečak traži od Deda Mraza nešto materijalno – u našem slčaju globus, a to može biti bilo kakva igračka, knjiga, komad odeće, šta god. A u drugom sastavu devojčica traži od Deda Mraza da prestanu glad, siromaštvo i mržnja u svetu i da sve to zameni ljubav. Eto, svako neka izabere sebi ono što mu se više sviđa.

 

PISMO DEDA MRAZU

 

Dragi Deda Mraze, ovo je već peto pismo koje ti ja pišem od kad sam naučio da pišem.

Nadam se da će ti pismo stići na vreme i da ćeš ga pročitati. Razumem te da je pred tobom mnogo pisama, a malo vremena, jer ipak ti pišu svi moji drugari iz celog sveta. Mama mi je govorila cele godine da budem dobar i da ću tako dobiti i ja poklon od tebe za Novu godinu.

Deda Mraze, prošle godine sam se mnogo namučio da ga pronađem, pa bih te zamolio da ove godine napišeš moje ime na poklonu kako se ne bih uplašio da je poklon za mene izostao.

Mislim da sam ove godine bio dobar i poslušan dečak. Na kraju polugodišta imaću sve petice, dobro, ne baš sve, i četvorka iz matematike, ali ne ljuti se, matematika mi je najteži predmet u školi i mnogo sam se trudio, učio i pokušavao da dam najbolje od sebe. Nadam se da ćeš imati to u vidu. Nisam se svađao sa svojim mlađim bratom, dobro, samo jednom, možda dva puta smo se malo potukli, ali nije bilo ranjenih i mama nas je već dovoljno kaznila zbog toga. Nismo igrali igrice narednih deset dana i posle toga se više nismo svađali. Siguran sam da i ti imaš mlađeg brata i da ti je teško da sa njim deliš baš sve, naročito igračke koje su za malo starije dečake. Ali evo, ja ti obećavam da ću ako mi ispuniš želju, tu moju želju podeliti sa svojim bratom.

Dragi Deda Mraze, ne znam koliko ti možeš to da ispuniš, ali najviše bih želeo da moja cela porodica bude zdrava, to mi je najvažnije. A pored toga, evo, otkriću ti šta bih još želeo.

Već neko vreme posmatram ogroman globus, a geografija je moj omiljeni predmet. Voleo bih da obiđem ceo svet uzduž i popreko, no, ne tražim ti kartu za putovanje, već samo taj globus. Zapazio sam ga u izlogu jedne prodavnice igračaka dve ulice niže od nas. Taj globus je poseban jer se sam okreće, svetli u mraku i ima muziku koju svira. Svaki kontinent je dobro osvetljen i vide se sve države i njihovi glavni gradovi i to samo zato što je globus baš velik. Našao sam mu mesto u svojoj sobi, na stočiću pored mog kreveta. Nadam se da tvoji pomoćnici koji spremaju poklone za svu decu imaju jedan baš takav globus za mene.

Eto, Deda Mraze, to je ono što bih ja želeo i što se nadam da ćeš mi ove godine ostvariti.

p.s. Možeš pitati moje roditelje jesam li stvarno bio dobar, ali ja mislim da ti već znaš da jesam.

 

Pismo deda mrazu – drugi sastav

 

Dragi Deda Mraze, ti si jedina osoba na ovom svetu kojoj ja pišem pisma svake godine. Htela bih da ti poželim da uspeš da ispuniš želje sve dece, širom sveta, naročito onoj, malo siromašnijoj deci koja teško živi.

Evo, ja sam spremna da se odreknem svih svojih igračaka, samo ako mi sada ispuniš ove želje. Deda Mraze, bila sam dobra devojčica ove godine i to čak i vrapci na grani znaju. Redovno sam radila svaki domaći zadatak i redovno učila. Pomagala sam mami oko kućnih poslova i spremanja ručka, slušala sam tatu i nisam se svađala sa bratom. Nisam se posvađala ni sa kim, sa svima sam se lepo družila i bila dobra drugarica.

Dragi Deda Mraze, ja nemam samo jednu želju, imam ih mnogo više i zaista bih volela da ih sve ispuniš, a ja ti obećavam da ću i sledeće godine biti dobra kao što sam bila ove godine.

Moja prva želja je da moja porodica uvek bude srećna i da uvek budemo zajedno kao i do sada, da se volimo i da se čuvamo. Čak i ako mi ne ispuniš ovu želju, mi ćemo se potruditi da to tako uvek bude.

Druga moja želja jeste da se sva deca na ovom svetu budu srećna i zdrava. Da nijedno dete ne bude bez svojih roditelja, da nijedno dete nikada ne bude tužno i da nikada ne plače, a videla sam na televiziji mnogo dece koja su ostala bez svojih domova i porodica, kako u suzama idu od jednog do drugog mesta. Volela bih da niejdno dete na ovom svetu ne bude žedno i gladno. Dragi Deda Mraze, mnogo je siromašnih koji pate gladni i ne raduju se ničemu osim kori svežeg hleba. Dragu Deda Mraze, neka toga više nikada ne bude. Bolje je da svima podeliš hranu, osmeh i radost umesto igračaka. Ja ću se odreći igračaka ove godine i moj brat i svi naši drugari, samo da naši vršnjaci širom sveta budu siti i srećni.

Dragu Deda Mraze, mnogo je tuge i mržnje na ovom belom svetu. Čini mi se da se ljudi sve manje i manje vole i sve manje međusobno razumeju. Svet je postao jedna luda pozornica i kao da smo zaboravili da treba da se volimo i čuvamo. Ljubav manjka u svetu. Učini da svi imaju dobra i velika srca koja će voleti život i druge oko sebe, baš onako kako ih ja sve volim. Ljubav može promeniti sve i učiniti da svet bude mnogo bolje mesto na svetu. Onda ne bi bilo ni gladi ni siromaštva, jer bismo mnogo više jedni drugima pomagali.

Šaljem ti pozdrave i nadam se da ćeš mi ispuniti želje,

Devojčica koja veruje u čuda.

 

Slični sastavi:

Leave a Reply