Pismeni sastav o baki

moja baka

U ovom sastavu se nalaze dva sastava na temu Moja baka. Sastavi su univerzalni, odnosno namenjei za sve uzraste, samo što je onda potrebno da ga svaki učenik prilagodi svom uzrastu, odnosno svom jezičkom izrazu i da ne koristi reči koje su mu nepoznate. Mlađi bi trebalo i da malo skrate rečenice.  U prvom sastavu opisana je baka, majčina majka, a u drugom očeva. Promenite imena i opise, oni su ovde dati kako bismo vam pokazali kako sastav na ovu temu treba da izgleda. Svako neka sebi izabere onaj sastav koji mu se više dopada.

 

Moja baka

 

Govoriću vam o mojoj baki – mojoj najdražojoj osobi na svetu. Mislim na maminu mamu, njeno ime je Olga.

Moja baka živi na selu, na dva sata vožnje kolima od nas. Ona i deka žive u velikoj, pravoj seoskoj kući, u kojoj se i moja mama rodila i odrasla. Omiljeni su mi vikendi kada odlazimo kod bake i deke na selo, kao i vreme koje provodimo tamo preko raspusta.

Od svih osoba u mojoj porodicu, baku i deku najviše volim, a posebno baku, jer je mila, tola i nežna. Svaki put kada dođemo sačeka nas sa ogromnim zagrljajem i tako me jako stisne, da i ne poželim da nikada odem iz tog zagrljaja. Njene su ruke tople i nežne i više nego što možete očekivati od ruku jedne starice, kako samu sebe naziva, iako ima 65 godina.

Baka se uvek potrudi da nas dočeka sa lepim i bogatim ručkom, i pravi moje omiljene kolače, čokoladne mafine sa brusnicom. Kod bake uvek ima svega u izobilju. Ne zna se da li bolje pravi kiflice ili kolače ili pogaču. Sve zamiriše kućom, kad se ona nađe u kuhinju. I majka se stalno šali da se kod bake uvek ugojimo koji kilogram. A reći ću vam kako izgleda moja baka, vrlo je mladolika u licu i nema mnogo bora, a ona kaže da je to zato što je mi činimo srećnom i radosnom. Baka ne nosi marame, jer ima divnu gustu kosu sa po kojom sedom koju prekriva farbom. Ima lepe braon oči, baš kao i moja mama, a naočare nosi samo kada čita.

Sa bakom nikada nije dosadno i nemoguće je biti tužan i neraspoložen u njenom prisustvu. Ona ima lepu reč za svakoga, čak joj se i komšijska deca raduju. Baka je ceo svoj životni vek bila domaćica i prvo je brinula o kući, deki, mami i mom ujaku, a sada se brine o nama.

U njenom je krilu sve mnogo lakše, kao i u zagrljaju. Uveče, pred spavanje baka spremi priču za nas. Ili nam priča bajke na neki svoj način, ili izmisli neku priču, a naviše volimo kada nama priča o detinjstvu i nestašlucima naše mame i ujaka.

Kada dođe dan da se vratimo sa sela kući, baka spremi svega i svačega. Obavezno ispeče još jednom kolače za mene, napravi kiflice i spremi mnogo voća i povrća iz svoje bašte. Onda mi sve to spakujemo i nosimo i narednih dana kod kuće imamo utisak kao da je baka sa nama. A uvek je sa nama u našim mislima i pričama.

Mnogo volim moju baku i za mene je ona najbolja baka na svetu.

 

Drugi sastav na temi “Moja baka”

 

O mojoj vam baki mogu reći mnogo toga i verujem da priči nikada ne bi bilo kraja. Ona je jedna divna osoba, koja je pre svega jako dobar čovek, koji uvek svima želi i hoće da pomogne i koja za svakoga ima po neki savet ili reč utehe. Moja baka, majka mog tate, zove se Ruža i baš je tako divna, nežna i mirisna poput ruže. I u potpunosti zaslužuje svoje ime, jer baš kao što je ruža najlepši cvet, tako je i moja baka najlepša baka na svetu.

Baka živi svega nekoliko ulica od nas, tako da smo u mogućnosti i prilici da se redovno viđamo, a zna se, nedeljom je ručak tradicionalno kod bake i deke. Dok smo bili manji, baka je najvišw vodila računa o meni i bratu, ona nas je čuvcala kada bi mama i tata odlazili na posao, brinula o nama kada bismo bili bolesni, vodila na s i čekala iz škole. Baka nam je uvek bila kao druga mama. Uvek ima razuimevanja za nas, za sve naše nestašluke i gluposti, kaže, sve je to ona već prošla sa našim tatom i stricem, a mi smo isti kao i oni. A ipak je to zbog toga što je kod bake sve dozvoljeno i granice ne postoje. Naravno, mi to nikada nismo iskoristili protiv nje, čak bismo uvek pravili dogovor sa njom, jer je uvek bila dobra i blaga prema nama.

Baka je radila kao medicinska sestra, dok nije otišla u penziju. Sada, kada je u penziji, pomaže tati i mami oko kuće i oko nas. Uvek je tu, šta god nam trebalo. S vremena na vreme prespavamo kod bake. To su najlepši dani mog detinjstva. Uveče, kada nas ušuška u krevet, onda počinje avantura. Kakve je samo bajke umela baka da priča, toliko je sve bilo čarobno da bismo u potpunosti upali u svet bajki i tako zaspali. A danas, kada smo bajke prerasli, priča nam poučne priče o tome kako uvek treba biti dobar čovek, mudar, kako treba pomagati svima i nikada nikome ne učiniti ništa loše.

Svake godine za moj rođendan, baka pravi tortu samo za mene, moju omiljenu, sa čokoladom i malinama i tvrdim vam, to je najukusnija torta na svetu, baš kao i sve ostalo što moja baka pravi. Kada nemam previše školskih obaveza i domaćih zadataka, obavezno odemo kod bake, svaki put je zateknem kako sedi u svojoj fotelji i plete nam džempere i kape za zimu, zato nam je zimi uvek toplo, ne samo da nas greju oni, već i ljubav koju je baka utkala.

Eto, to je moja baka, i ako se ikada uputitte kod nje, uvek će vas dočekati sa šoljicom čaja ili kafe i ukusnim kolačima, a uz to će i imati lepu reč za vas.

 

Slični sastavi:

4 Comments

  1. kristina February 25, 2019 Reply
  2. mila April 16, 2019 Reply
  3. Anabelaaa???? December 19, 2019 Reply
  4. autor May 20, 2020 Reply

Leave a Reply