Moja uciteljica sastav

MOJA UCITELJICA SASTAV

Za učenike drugog i trećeg razreda dati su primeri za sastav na temu Moja učiteljica. U sastavu je dat fizički opis učiteljice, odnosno njen portret, opisane su njene osobine i odnos prema svojim đacima, opisano je i to kako izgleda vreme provedeno u školi sa učiteljicom. Učenici mogu iskoristiti ove sastave u celini, ili ih prilagoditi sebi, odnosno iskoristiti ovaj sastav kao shemu i promeniti lični opis učiteljice, njene osobone, ime i sve ostalo kako bi se sastav što više prilagodio onom učeniku koji ga piše. Takođe, od ova dva sastva se mogu iskoristi određeni delovi i onda napraviti jedan novi sastav.

 

MOJA UČITELJICA

 

U mom razredu ima 24 učenika od kojih su 11 dečaci i 13 devojčice. Naša učiteljica zove se Jelena i sa nama je od prvog dana škole. Ona je vrlo mlada, ima 35 godina. Naša učiteljica ima dugu kosu boje kestena i lepe, krupne crne oči, ona nosi naočare i karmin roze boje. Uvek je lepo obučena i doterana. Najčešće nosi haljine cvetnih dezena ili sa raznobojnim šarama. Uvek je vesela i nasmejana.

Učiteljica je stroga prema nama i imamo dogovor sa njom – kad se radi i uči nešto novo, moramo je slušati pažljivo, ne sme se pričati na času, ako nismo dobri, dobićemo domaći zadatak više, a ako smo pažljivi, nagradiće nas. Kada je vreme za šalu i igru, tada možemo sve, a učiteljica se trudi da nam bude što zanimljivije.

Kad god nam nešto nije jasno i kada nešto ne razumemo, ona se potrudi da nam to što bolje objasni. Svakome od nas ponaosob poklanja svoje vreme i pažnju i za svako naše pitanje ona je uvek tu. Sa našom učiteljicom nikada nije dosadno, jer se trudi da svaku novu lekciju učini što zanimljivijom, posebno sa težim lekcijama, tada se trudi da pronađe što više primera, pa čak i da nam kroz igru pokaže stvari koje ne znamo. Tako nam nijedan zadatak nije prepreka i sve lako i brzo shvatamo i učimo. Baš zbog toga, kontrolni zadaci ne budu teški, iako ne daje najlekše zadatke, svi dobijemo četvorke i petice. Ako neko i dobije lošiju ocenu, učiteljica ostane sa njim posle časova kako bi videla u čemu je problem i onda sa tim učenikom malo više radi, ne bi li što pre popravio ocenu.

Učiteljica nam često organizuje raznorazne izlete. Do sada smo sa njom išli u nekoliko muzeja, ZOO vrt, pozorište i bioskop. To je vreme kada smo svi zajedno, kada se družimo i uživamo. I to treba zaslužiti. Ne smemo se međusobno svađati, a još manje tući, moramo biti pažljivi na času i redovno raditi svoje domaće zadatke. Učiteljica nas je uvek učila da je škola jako važna, jer što budemo bolji u školi, to ćemo sutra biti bolji ljudi. Pored toga, moramo voleti jedni druge, jer najviše vremena provodimo u školi, zato treba svi da budemo drugari, da svako svakom pomaže i da jedni druge uvek slušamo.

Na muzičkom svi zajedno učimo nove pesmice i pevamo, pored toga i igramo. Na likovnom pravimo male izložbe naših radova na različite teme, pravimo figurice od plastelina i stvaramo nešto novo i kreativno. Za svaki praznik pravimo poklone za svoju porodicu i prijatelje, učiteljica ima mnogo dobrih ideja kojima nas obraduje.

Bilo bi lepo kada bi svi đaci imali učiteljicu kao što je naša. Dobra, fina, pametna i vesela, jer su tako školski dani mnogo lepši i bolji.

 

MOJA UČITELJICA  (DRUGI SASTAV)

 

Iako se nisam radovao što krećem u školu, već prvog dana se to promenilo zahvaljujući mojoj učiteljici. Njeno ime je Branka i ona je za nas mnogo više od učiteljice, ona je kao naša druga mama.

Naša Branka ima malo više godina i već dugo je učiteljica, uskoro će i u penziju, ali ona uopšte ne izgleda tako, naprotiv, vrlo je mladolika, kaže, to je zato što voli svoj posao. I zaista jeste tako, jer je ona uvek puna ljubavi prema nama i mi se u školi osećamo kao u svojoj drugoj kući i kao u svojoj porodici, jer nas je ona tome naučila.

Naša učiteljica ima crvenkastu, talasastu kosu i oči boje neba. Uvek je našminkana, obavezno nosi karmin crvene boje. Pored toga je i doterana, uvek je elgantna, voli da oblači crne ili tamno plave sakoe, pantalone i šarene košuljice. Kad prođe hodnikom, sve zamiriše za njom od njenog parfema.

Učiteljica je najpametnija osoba koju poznajem, na svako naše pitanje, ona zna odgovor. I nikada joj nije teško da uradi bilo šta, uvek sve polako objasni i ponovi i trudi se da svako od nas razume i shvati ono o čemu ona govori. Zato nam jednom nedeljno organizuje dopunske nastavu, kada ostajemo jedan čas više posle svih časova i pripremamo se za kontrolne zadatke iz svih predmeta. Sa našom učiteljicom škola nije mora, jer su školski dani mnogo zabavniji i veseliji. Sve što učimo, učimo i kroz igru i praktične primere. Učiteljica nas podstiče da uvek kažemo ono što mislimo, ili da damo neki predlog, ideju. Podržava nas u našim ciljevima i željama i bodri nas na putu do uspeha. Naučila nas je da se uvek trudimo za ono što želimo da ostvarimo, ako nekad pogrešimo, ili izgubimo, treba da nastavimo dalje, jer će uspeh kad tad doći. Naučili smo da budemo drugari i da jedni druge mnogo volimo i pomažemo oko svega. U odeljenju sve delimo i naše brige i naše tuge i naše radosti. Zajedno se svi šalimo i smejemo. Učiteljica zna kada je svakome od nas rođendan, pa uvek priredi neki poklon ili iznenađenje.

U svakoj školskoj priredbi obavezno učestvuje ceo naš razred, jer se učiteljica potrudi da svako od nas pokaže ono što najbolje ume i zna, zato svi mi recitujemo, pevamo, igramo, sviramo i glumimo. Pored toga, učiteljica organizuje i druženja van škole, pa tako povremeno odemo u šetnju do parka i reke, ili na izlete i tada, osim što se zabavljamo, učimo i nešto novo.

Prava je radost ići u školu, jer nas tamo uvek čeka naša nasmejana Branka, dobra poput vile, koja je svojom magijom učinila da zavolimo školu i da nam ništa ne bude teško.

 

2 Comments

  1. Boki September 6, 2018 Reply
    • branka May 14, 2019 Reply

Leave a Reply