Moja mama sastav

Sastav o majci

Evo jednog članka koji sadrži sastave na temu Moja mama. Prvi sastav je prilagođen za učenike 2. i 3. razreda osnovne škole, dok drugi može da posluži 4. i 5. Razlikuju se načini pisanja, pre svega, rečenice su u prvom kraće, u drugom duže, takođe su u prvom sastavu i reči malo prostije i jednostavnije.

 

 

Moja mama sastav

 

Govoriću vam o osobi koju volim najviše na svetu, o mojoj majci. Osim što je ona najbolja osoba na svetu, ona je ujedno i najbolja mama na svetu. Njeno ime je Neda. Ona ima 40 godina. Moja mama nosi kratku crnu kosu, ima krupne usne i krupne smeđe oči. Njene ruke su uvek tople i nežne.Moja mama je osoba koja ima puno strpljenja za mene i moju sestru. Nikada ne viče na nas, kad napravimo neku glupost, lepimi mudrim rečima nam objasni da to što smo uradile i nije bila baš najsjanija ideja i da sledeći put obavezno pitamo da li je nešto u redu ili nije.Moja mama ima jedan ogroman garderober u kom se nalazi mnogo njeinih haljina, bundi i šešira. Često moja sestra i ja upadnemo u njenu sobu, pa oblačimo njene stvari i ponašamo se kao ona, a ona obavezno u tom trenutku naiđe i počne da se smeje.Mama mi uvek pomaže oko škole, sve ono što ne znam i što ne mogu da zapamtim i naučim, ona mi polako objasni, ništa joj nije teško, koliko god da je umorna kada se vrati s posla, uvek ima vremena da se posveti meni i mojoj sestri, bilo da se igra sa nama, bilo da nam pomažemo oko škole. A radi u jednoj službi kao pravnik, šta je tačno njen posao, ne bih znala da objasnim, znam samo to da je svakog dana pretovarena gomilom papira koje mora da sredi. Nikada nije nervozna, barem se trudi da mi to ne vidimo i ne saznamo, uvek je nasmejana i spremna na šalu. Najlepše je kada subotom zajedno pravimo kolače, mama, moja sestra i ja. Dozvoljava nam da uvalimo ruke u brašno i da se zabavljamo do mile volje.  Dok smo bile mlađe, svako veče nas je uspavljivala pričom pred spavanje.Nedeljom, uz kokice, svi zajedno, tata, sestra, mama i ja, gledamo neki film na tvu, smejemo se, šalimo i razgovaramo. Nedeljom smo svi zajedno kao porodica, na okupu i to je najlepše vreme za sve nas.Moja mama voli cveće, pa je čitava terasa puna cveća koje zimi unosimo i smeštamo svuda po stanu. Pored toga, omiljena zanimacija su joj knjige i svaki slobodan trenutak koji može da ugrabi koristi da uživa u knjigama.Mama često meni i sestri češlja kosu i pravi različite frizure i kad nešto ne zna, ona potraži na internetu sliku i prema slici napravi, bolja je od svake frizerke.Za nas mama nije samo roditelj, ona je i naša najbolja drugarica, kojoj možemo sve da kažemo i da budemo sigurne da nas nikada ne bi odala. Zbog svega ovoga, mamu volim najviše na svetu i ne bih je menjala ni za šta.

Sastav o majci (drugi sastav)

 

Majka je tu da uvek bude oslonac i podrška, da zagrli i poljubi kada je teško, da provede čitave dane i noći pored našeg kreveta dok smo bolesni, da se brine jesmo li stigli u školu na vreme i bezbedno kući, da briše naše suze i da uvek, neizmerno voli.

Oči moje majke su svetlo plave poput vedrog neba, u njima sam ja njeno sunce. Kosa je kratka, do ramena i svetlo, svetlo smeđa, prirodna, ne ofarbana, sa tu i tamo po nekom sedom, koja se primeti tek kad se zagleda. Moja majka ima tanke smeđe obrve, ali duge i guste trepavice. Njene su ruke meke poput svile, tople kao šolja s čajem i nežne poput pahulje. Kada me dodirne svojim rukama, svaka me boljka prođe i sve suze nestanu iz mog srca.Moja majka je medicinska sestra, njen posao je dosta naporan i težak. Nekad radi ujutru, nekad preko dana, nekad i noću, sve zavisi od toga koliko tih dana ima posla u bolnici, a posla nekad bude i previše, pa majka često dođe iscrpljenja i umorna. Ali i tada, ona ne prestaje da bude majka, jer koliko god imala problema na poslu, uvek će sačuvati svoj blistavi osmeh za nas, njenu porodicu. Uvek će me pitati kako je bilo u školi, šta sam danas jela, da li sam gladna imam li nešto za domaći, jesam li naučila nove lekcije, treba li mi neka pomoć. I spremna je uvek da pomogne i oko matematike i oko istorije i oko biologije, za mene je ona najpametnija osoba na svetu. Ništa joj nije teško.Sve moje brige i muke nestanu kada ih kažem svojoj mami, za mene je ona i drugarica i starija sestra i majka. I za svaki moj problem naći će rešenje, uvek će mi dati pametan i mudar savet, a uvek me je učila da budem dobra prema svima, da poštujem starije i volim svoju porodicu. Čak i onda kada pogrešim ili ne uradim nešto kako bi trebalo, mama se ne ljuti, već mi samo skrene pažnju da sledeći put vodim računa i da ne budem toliko nepromišljena.Jedino što moja mama nikako ne voli, to su laži. Uvek treba reći istinu i samo istinu, ma kakva ona bila, jer ako se jednom prećuti istina, poverenje se gubi zauvek. Najviše voli lale i ruže i to žute boje, ljubav prema životinjama prenela je i na mene, pa smo zato usvojile jedno mače i dale joj ime Lili. Osim toga, moja mama voli duge šetnje i izlete, pa često odlazimo u prirodu na izlet porodično.

Mnogo bih toga mogla da kažem o svojoj mami, ne može to stati u nekoliko redova rečenica, ali ono što je veoma važno, to je da moju mamu volim više od bilo koga na ovom svetu i da je za mene ona posebna i jedinstvena.

 

2 Comments

  1. Nadja March 10, 2020 Reply
  2. Vera March 10, 2021 Reply

Leave a Reply