Moja tajna sastav iz srpskog jezika

U ovom članku nalaze se dva sastava na temu Moja tajna. Prvi sastav se može iskoristiti i na temu Moja simpatija ili Moja slatka tajna. Sastavi su namenjeni učenicima petog razreda, naravno mogu i drugi učenici iz drugog razred koristiti. Ako prvi sastav piše učenik, onda on sve treba da prebaci u muški rod, ako drugi sastav piše učenica, onda ona treba da prebaci u ženski rod.  Prvi sastav je primer za slatke tajne, one koje možemo da sačuvamo za sebe same i da se ne osećamo loše zbog toga. Drugi sastav nosi pouku da je uvek bolje reći istinu, jer neizgovorena istina je isto što i laž. To je primer za tajne sa kojima se teško nosimo i koje uopšte nisu slatke.

 

Moja tajna sastav

 

Već neko vreme mi se sviđa jedan stariji dečak iz sedmog razreda i to nikome nisam rekla. Viđam ga svakog dana, jer je njegova učionica pored moje, pa se srećemo kad dolazimo i odlazimo u školu, nekada i na velikim odmorima.

Uvek je u društvu svojih drugara iz razreda i zajedno sede na klupi u školskom dvorištu ili ostanu u holu škole kada je hladno. Ne znam kako se zove, ne poznajem nikoga iz sedmog razreda, oni misle da su mnogo stariji i drže se podalje od nas. Uvek je lepo obučen. Oblači košuljice ili džemperiće, farmerke i bele starke. Visok je, viši od svojih vršnjaka i po tome se izdvaja od svojih drugara, pa uvek mogu da ga prepoznam i primetim. Ima kratku, crnu kosu i tamno smeđe krupne oči. A njegov osmeh je uvek očaravajuć, blistav i beo. Mislim da trenira košarku. Moja učinioca ima pogled na košarkaški teren, viđam njegovo odeljenje kada imaju fizičko i mislim da je on najbolji u svom odeljenju u košarci, jer nikada ne promaši koš.

Volela bih da mogu da se upoznam sa njim, ali ne znam na koji bih način to uradila i verovatno bi mi se smejao, jer je on sedmi, a ja peti razred. Mislim da on mene i ne vidi i da ne zna da su naše učionice jedna pored druge. Osim toga, sigurno je i njemu neka devojčica, i to iz sedmog razreda, simpatija. Sve moje drugarice imaju simpatije i često pričaju o njima. Sviđjau im se dečaci iz šestog i sedmog razreda. Jedna moja drugarica ima čak i broj telefona svoje simpatije i tako se s vremena na vreme dopisuje sa njim. Kada me pitaju da li ja imam simpatiju, uvek im kažem da mi niko nije simpatija. Stidim se da im priznam, jer bi se onda svi šalili sa mnom  i cela bi škola saznala. „Ma daj, vidi kako si se zacrvenela, sigurno ti se neko dopada.“ Ali ako bih rekla, onda moja tajna više ne bi bila tajna. A onda ne bi ni bila slatka, jer tajne simpatije su slatke. Svaki put kad ga sretnem, osećam leptiriće u stomaku, a kad se nasmeje, ja potpuno odlutam. Ako bi neko, možda čak i on, saznao da mi je simpatija, onda više ne bih mogla da ga pogledam u oči i leptirići bi nestali. Nekad poželim da saznam njegovo ime, šta voli da radi u slobodno vreme, ima li neke hobije, ali bih i za to morala kod nekog da se raspitam i opet bi postojala mogućnost da sazna, ovako samo nagađam. Moja tajna je samo moja i nikome je neću odati, jer ako to učinim, moji će se snovi rastopiti poput pahulja. A ovako, dok niko ne zna je slađe.

 

Moja tajna – drugi sastav

 

Iako su me roditelji naučili da jedni drugima treba sve da govorimo i da u porodici nema tajni, desilo se nešto što nisam želeo i tako sam ja prvi put imao svoju tajnu.

Razlog što je to postala moja tajna leži u tome što nisam imao hrabrosti da priznam da sam ja glavni i odgovorni krivac za sve. Naime, pre par meseci sam loptomn slučajno razbio saksiju sa cvećem. Šutirao sam loptu u dnevnoj sobi, iako je mama strogo zabranila da se igram loptom u kući, tog dana je bila kiša, a meni jako dosadno. Nešto sam se bio zamislio i nisam video gde šutiram. Lopta je jako udarila u zid, odbila se i pogodila saksiju na polici. Saksija je pala na pod i razbila se. Srce mi je sišlo u pete. Ne znajući šta da radim, pobegao sam u svoju sobu. Ako budem rekao mami i tati da sam ja razbio saksiju igrajući se loptom, biću u kazni što sam se uopšte šutirao loptu unutra, a posle će mama dodatno biti ljuta što sam razbio saksiju. Ali najbolje je da ćutim i da se pravim da ništa ne znam ako me budu pitali.

Čim je mama došla s posla, videla je razbijenu saksiju na podu i odmah me je pozvala. Prvo me je pitala šta se desilo, da li sam je ja razbio i onda jesam li se opet igrao loptom u kući. Na sa njena pitanja odgovorio sam sa ne znam i nisam, jednostavno nisam imao hrabrosti da joj kažem da sam ja kriv. Kada je tata stigao s posla i njega je podvrgla ispitivanju. Na kraju su zaključili da je promaja krivac za sve i to se tako završilo.

Narednih dana niko nije spominjao saksiju, međutim, ja se nisam osećao dobro. Imao sam utisak da sam prevario i izneverio svoje roditelje, koji su me uvek učili da je istina najvažnija od svega. Pitao sam se jesam li ja loš dečak zbog toga što ih lažem, a opet bilo mi je teško da im priznam, jer sam znao da će mi biti zabranjene igrice i da ću morati samo da učim, učim i učim. Tih sam se dana strašno pitao šta da radim i kako je vreme prolazilo, bilo mi je sve teže. Osećao sam se kao najveći lažov na svetu. Prvi put imam svoju tajnu i to uopšte nije lako. Na kraju sam se odlučio za istinu, priznaću mami svoju krivicu, pa neka me i kazne. I tako sam uradio. Mama se prvo iznenadila, potpuno je bila zaboravila na saksiju, ali je vrlo brzo počela sa kritikama. Iako me je bilo sramota, osećao sam ogromno olakšanje, pao mi je veliki teret sa srca. Shvatili su da sam bio uplašen da priznam, pa sam izbegao kaznu, ali budem li još jednom šutirao loptu u kući, teško meni.

Nije lako imati tajne, naročito ove poput moje, veliki je to teret. Uvek je najbolje reći istinu i snositi posledice, ma kakve one bile.

 

 

 

 

 

Leave a Reply