Moja soba sastav

moja soba sastav iz srpskog jezika

Moja soba/Enterijer, opis sobe

 

U ovom članku nalaze se tri kraća sastava u kojima je dat prikaz, odnosno opis izgleda sobe. Sastav je namenjen učenicima drugog i trećeg razreda osnovne škole. Prvi sastav je za devojčice, drugi sastav je pogodan za dečake, a treći sastav je za one koji dele sobu sa bratom/sestrom (to mogu izmeniti i prilagodite sebi). Dati su primeri kako bi sasatva trebalo da izgleda i šta bi u njemu trebalo da se kaže, kada se opisuje soba, ali svako može po svojo želji da izmeni ono što mu se ne dopada, izbaci ono što mu ne odgovara ili doda nešto svoje, takođe, ova tri sastava mogu da se kombinuju.

 

Moja soba sastav iz srpskog jezika

Moja soba se nalazi na spratu naše velike kuće. Ona je lepa, topla i ušuškana. Poslednja vrata na spratu vode u moju sobu.

Moja soba je svetla, jer imam dva velika prozora kroz koje ulaze zraci sunca. Zidovi moje sobe su svetle boje kajsije. Na plafonu imam  zalepljenje fluroscentene zvezdice i mesec koji noću sijaju kao pravo nebo. Ispod prozora, sa roze zavesama, se nalazi moj radni sto. Za njim ja sedim kada pišem domaće zadatke ili učim. Na stolu se nalazi velika slika moje porodice, raspored časova, olovke, bojice i flomasteri. Odmah pored radnog stola je jedna velika polica koja ide od poda do plafona. Na toj polici stoje sve moje knjige za školu, ali i knjige za moju dušu, slikovnice iz vremena kada sam bila mala, poneka figurica – suvenir sa putovanja i dve tri fotografije sa mojom najboljom drugaricom.

Preko puta prozora nalazi se moj veliki i udobni krevet za princeze. Krevet je napravljen od drveta, bele je boje, iznad njega se nalazi veliki baldahin-zavesa koji je iste boje kao i zavese na prozoru. Posteljina je svetlo ljubičaste boje sa sitnim cvetićima. Na krevetu se nalaze sve moje plišane igračke sa kojima uveče legnem da spavam. Ostatak igračaka stoji u drugom delu sobu, u jednom uglu, tu se nalaze sve moje barbike, lutke i druge neke igračke sa kojima se igram tek ponekad, kad mi mama dozvoli i kada imam vremena za to, a i već su mi dosadile. Pored igračaka je i plakar sa mojom odećom koju mama svakog dana lepo slaže za mene.

U mojoj sobi provodoim najviše vremena, to je moj udobni kutak za san, učenje i igru. Moje malo carstvo u kom je sve onako kako treba da bude i kako ja želim da bude.

 

Sastav moja soba (drugi sastav)

 

Reći ću vam nekoliko reči o mojoj sobi. Ona se nalazi odmah pored mamine i tatine sobe u našem ne tako velikom stanu. Iz sobe se pruža predivan pogleda na grad, jer mi živimo na sedmom spratu jednog solitera. Sa prozora moje sobe posmatram sva godiišnja doba i sve vremenske promene i prilike, ne treba mi nikakva prognoza. I uveče posmatram nebo kad je vedro, jer se tada lepo vide sve zvezde i mesec.

Ispod prozora se nalazi moj krevet. Nije preterano velik, kad porastem, kupićemo veći, za sada je dovoljne veličine. Krevet je udoban i mekan, a posteljna na njemu je plava boje sa automobilima. I zidovi moje sobe su plave boje, ali svetlo plave boje, na tepihu imam veliki crtež automobila. Od svih igračaka najviše volim automobile, koje sam dobijao na poklon od porodice i poželeo za svaku priliku još od malih nogu. Kasnije sam s tatom počeo da pravim kolekciju pravih automobila, samo u umanjej varijanati, tako da se oni nalaze sada na policama. Pored automobila, na policama su i knjige, za školu, bajke, raznorazne priče iz celog sveta za svaki dan, koje bi mi roditelji dok sam bio manji čitali svako veče pred spavanje.

Na jednoj strani sobe nalazi se plakar sa mojim brižno ispeglanim i složenim košuljicama, džemperićima i pntalonama, a preko puta njega su sev moje igračke. Sve sam ih sačuvao u celini, bez ijedne ogrebotine, iako sam ih već prerastao, pa se ni ne igram sa njima, volim da stoje u mojoj sobi. Ponekad dođu braća od tetke, pa njima dajem da se igraju sa mojim igračkama. Kad god bacim pogled na njih, setim se onih dana kada nije bilo škole i kada sam mogao do mile volje da se igram bez prestanka.

Moja soba je moj mali svet, mesto u kpme sam ja kralj, iako ima puno lepih soba na ovom svetu, za mene je ova moja, tako mala i plava, najlepša na svetu.

 

Enterijer moje sobe (treći sastav)

 

Moju porodicu čine moji roditelji i moj mlađi brat, pošto živimo u malom stanu, brat i ja delimo zajedničku sobu, ali jednog dana, kada se preselimo u veći stan ili kuću, svako će imati svoju sobu.

Na jednom zidu naše sobe, zalepljena je tapeta sa plavim i belim prugama. Baš na tom zidu, nalazi se i jedna velika polica na kojoj stoje sve moje i bratove plišane igračke, sa kojima se više ne igramo i koje smo prerasli, barem ja. Imamo jedan veliki radni sto na kojem se nalaze moje knjige za školu i školski pribor. Za tim stolom ja sedim kad treba da se piše domaći zadatak ili uči, a moj brat često sedne i dira stvari koje ne sme, pa tako često išara moj domaći zadatak, zbog čega se svađamo. Iznad radnog stola je prozor kroz koji ulaze zraci sunca, pa je u sobi uvek svetlo i toplo.

Pošto nas dvojica delimo sobu koja je malo manja, imamo krevete na sprat. Na donjem krevetu spava brat, jer je on manji, pa bi mogao i pasti, dok je gornji krevet moj. Često se igramo tako što zamišljamo da je naš krevet jedan velii gusarski brod, pa onda uzmemo sve one plišane igračke da nam budu deo posade.

U sobi imamo i dva lejzi bega plave boje i jedan tv zbog plejstejsna i crtanih filmova, to je bio tatin prošlogodišnji poklon za praznike. Kada smo preko nedelje dobri i poslušni, onda možemo da se igramo koliko god želimo na plejstejšnu, često nam se i tata priključi, uglavnom da bi pomogao bratu koji redovno gubi.

To bi bio opis kutka u kojem najviše vremena provodim kada nisam u školi, odnosno opis moje sobe, koja čak i nije samo moja, već je delim sa svojim mlađim bratom.

5 Comments

  1. Marijana May 16, 2019 Reply
  2. Leontina December 13, 2019 Reply
  3. tiki December 15, 2019 Reply
  4. Its EminSW March 12, 2020 Reply
  5. elmar May 20, 2021 Reply

Leave a Reply