Sastav o Novoj godini

sastav o novoj godini na srpskom jeziku za sve koji idu u skolu

U ovom članku nalaze se dva kratka sastava na temu Nova godina. Sastavi su prilagođeni učenicima petog, možda i šestog razreda. Mogu ga pisati i devojčice i dečaci, samo za drugi sastav treba da prebace sve u muški rod, ako pišu dečaci. U sastavima je opisnao kako izgleda proslava nove godine, kao i šta se sve radi uoči dočeka. Sastavi mogu da odgovore na temu Nova godina u krugu porodice / Kako slavimo Novu godinu ili Zašto volim Novu godinu. Svako neka izabere onaj koji mu više odgovara.

Sastav o Novoj godini

Praznici su moje omiljene doba u godini. Nema ništa lepše od porodičnog okupljanja, topline doma, radosti i sreće. A još nema škole, raspust je uveliko u toku, prava milina.
Novu godinu tradicionalno proslavljamo kod bake i deke na selu. Tamo se okupi čitava porodica. Mamina starija sestra i mlađi brat, odnosno moja tetka i moj ujak, kao i i njihova deca. Moje dve sestre od tetke i moja dva brata od ujaka plus ja i moj brat. Puna kuća dece, razume se da su baka i deka najsrećniji.
Prvo što se radi kad se ode kod bake i deke i to tek kada se svi okupimo jeste kićenje jelke. Deka je pre par godina nabavio novu jelku, visoku čak do plafona. Preko godine, ona bude na tavanu kuće, zajedno sa ukrasima, a onda je deda raspakuje, čim svi stignemo. Naša jelka bude jedno veliko šarenilo boja, jer nikad ne možemo da se usaglasimo koije bi boje ona bila, svakome je neka druga omiljena, pa da bi se svima ispunila želja, onda svako stavlja ukrase u boji koju želi. I kićenje jelke traje ceo jedan dan, razume se da se posvađamo, ako ne zbog moje, onda zbog mesta na kom će stajati ukras. Onda je deka smisliopametnu strategiju. Onaj ko je janiše od nas, kitiće ono što poslednje dohvati, kao i onaj najmnanji, tako je svako dobio svoje red ukrasa na jelci u skladu sa svojom visinom. Kad se postave i lampice, ostaje samo zvezda za vrh i to prepuštamo deki, koji uzme moju sestricu od tetke, koja je najmanja i podigne je do vrha jelke da zakači zvezdu. Budući da je dekina i bakina kuća ogromna, treba puno posla kako bi se ona ukrasila. Deka je već pre nego što ćemo mi doći, postavio lampice ispred kuće, to ionako nije posao za nas. Belim sprejevima nacrtali smo pahulje po prozorima i naduvali puno balona, te je sve bilo spremno za Novu godinu. Mama, tetka i baka će se zaedjno pobrinuti za novogodišnju trpezu, pa čega tu sve nema, prste da položiš zbog raznoraznih đakonija, torti i kolača. Dan uoči Nove godine jedni za druge pripremamo poklone koje ćemo otvoriti prvog dana nove godine. Budu tu i pokloni koje je kao Deda Mraz spremio za nas, iako svi znamo da je to bio naš deda, pravimo se da ipak nije. Za Novu godinu se svi lepo obučemo, da staru ispratimo i novu dočekamo onako kao dolikuje. I čekamo ponoć. Najuzbudljiviji deo su odbrojavanje do deset uz prskalice, a onda i vatromet, jedne godine smo imali i dečji šampanjac. Razume se da tako umorni od stare godine, vrlo brzo posle ponoći legnemo u krevet i zaspimo kao pilići što bi rekla moja mama. A narednog jutra trčimo od jelke da vidimo šta je Deda Mraz tu ostavio za nas.
Volim nove godine, jer je svaka posebna i uvek se pitam šta li će sledeća doneti, a najviše volim zbog gomile poklona, tople i prijatne atmosfere i porodice.

 

Nova godina sastav (drugi sastav)

Vreme kad se proslavljaju božićni i novogodišnji praznici za mene je najlepši period u godini. Tada su svi euforični i uzbuđeni, svi razmišljaju kako će provesti novu godinu, kako će ukrasiti svoje domove i obradovati najmilije. Kakva god bila stara, novoj godini se uvek svi, bez izuzetka raduju.
U mojoj porodici, praznicima se svi posebno radujemo. Svake nove godine, mama i tata okupe svoje prijatelje i našu porodicu, pa napravimo jednu malu zabavu. Mama se posebno pobrine oko jela i pića. Uvek napravi štošta ukusnog i zanimljivog, kako slanog, tako i slatkog, pa novogodišnju noć dočekamo punih i velikih trbuha. Tata je zadužen za osvetljenje i muziku, celo dvorište i ogradu ispred kuće tata ukrasi raznoraznim šarenim lampicama, pa naša kuća bude najsjanija u kraju. Sestra i ja kitimo jelku. Ove godine, uspele smo da se dogovorimo da ukrasi budu ljubičasto-srebrne boje. Za tu priliku nabavili smo mnoštvo velikih i malih kugli za jelku u srebrnoj i ljubičastoj boji, baš kao i mašnice i lampice. Pored jelke, od papira smo napravile velike pahuljice koje smo zalepile na prozor, a pravile smo i novogodišnje čestitke. U novogodišnjim čestitkama nacrtale smo Sneška Belića i Deda Mraza i poželele puno uspeha i sreće u novoj godini, čestitku smo napravile za svakog našeg gosta ponaosob. Nova godina je vreme darivanja, ne samo materijalnog, to je prilika da jedni drugima kažemo koliko se volimo, koliko nam je stalo do dragih osoba i da svima poželimo puno sreće i uspeha u narednoj godini. A naravno da je nama deci posebno draga i zbog poklona. Iako su mi davno rekli da Deda Mraz ne postoji, ja i dalje u to ne verujem, pa mu svake godine početkom decembra ostavim spisak želja. Onda čekam prvi januar da vidim šta je od poklona Deda Mraz pripremio i ostavio pod jelkom. Uvek mi se ispune skoro sve želje sa spiska i ja budem neizmerno zahvalna mami i tati, odnosno Deda Mrazu na tome.
U novogodišnjoj večeri ostajemo duže budni, razume se i to je još jedan razlog više da joj se raujemo. Obučemo lepa odela i haljine, i đuskamo do ponoći, tu i tamo nešto s trpeze gricnemo. U ponoć obavezno izađemo ispred kuće, svako ima po jednu prskalicu koju upali dok odbrojava, a onda kad časovnik otkuca ponoć, posmatramo veliki vatromet na nebu, tada se i zamišljaju želje, one, koje ne mogu da se kupe. Prvog januara se odmra od stare godine i otvaraju se novi pokloni, a onda mi deca, računamo još 365 dana do sledećeg otvaranja poklona.

One Response

  1. Ernes December 12, 2019 Reply

Leave a Reply