Kako sam obradovala majku sastav iz srpskog

Kako sam obradovala majku

U ovom članku postoje dva sastava na temu Kako sam obradovala majku (može i Kakvo sam iznenađenje priredila majci). Sastavi su pogodni za učenice petog i šestog razreda. U prvom sastavu je devojčica priredila mami iznenađenje povodom njenog rođendana, dok je u drugom devojčica htela da učini nešto sasvim obično i svakodnevno, samo da bi njena mama imala jedan dan odmora za sebe.

 

Kako sam obradovala majku

 

Postoje osobe koje nam mnogo znače i za koje bismo učinili sve da budu srećni, a za sreću nije potrebno mnogo, dovoljan je mali gest ili znak pažnje da se neko obraduje. Verujem da je svakome od nas stalo da se nekad oseti posebno i da mu neko pokaže koliko mu je stalo.

Osoba koja se uvek trudila da se ja osećam posebno jeste moja majka. Ono što mi je najviše u životu dala i  nikad nije prestala da daje jeste njena  neizmerna, bezgranična ljubav. Uvek sam se pitala da li mama zna koliko i ja nju volim, da li ja njoj to pokazujem na pravi način. Bližio se njen rođendan i ja sam želela da jednom i ja nju učinim posebnom i da je povodom njenog rođendana obradujem.

Rešila sam da joj sama napravim poklon i tortu. Poklon je bio u vidu albuma sa fotografijama naših zajedničkih fotografija. Pažljivo sam birala najlepše fotografije od mog rođenja do danas, seckala ih, lepila i pisala stihove i poruke zahvalnosti za sve što je za mene učinila. Želela sam da i ja njoj pokažem svoju ljubav i sreću što je baš ona moja mama. Da ne bi saznala za iznanađenje koje joj spremam, dan pre njenog rođendana, posle škole, otišla sam kod bake da mi pomogne oko pravljenja torte. Nije to bilo suviše komplikovano, a opet ni jednostavno, jer ja nikada do tada nisam pravila tortu. Baka je znala da je omiljena mamina torta s jagodama i da je tu tortu kao mala tražila svaki put za rođendan, a prošle su godine od kako je baka nije pravila. Napravile smo tortu i ukrasile je natpisom srećan rođendan i crvenim ružicama.  Iznenađenje je bilo spremno. Znala sam da će na dan svog rođendana, mama stići posle mene kući, jer bi do kasno radila. Tako sam dobila na vremenu da iznenanađenje privedem kraju i sve lepo pripremim. Kupila sam balone i konfete kako bih ukrasila našu kuću, otišla kod bake po tortu, stavila na nju svećice i donela je. Sve sam to uradila u dogovoru sa tatom, koji joj je kupio ogroman buket cveća i bakom koja je pomogla i oko svega ostalog. Inače, tih smo se dana pravili da smo zaboravili na mamin rođendan i uopšte ga nismo spominjali, da ne bi naslutila iznenađenje. Kada je konačno došla kući, mi smo čekali u trpezariji, upalili smo svećice i otpevali joj rođendansku pesmu, a mama je počela da se smeje, ostala je u čudu, uopšte se nije takvom nečem nadala. Baka nije htela da prizna da mi je pomogla u pravljenju torte, iako je sav posao ona uradila, zasluge su pripale meni. Tako se mama još više obradovala, a tek kada je videla album, počela je da plače od sreće, jer je na neke fotografije potpuno bila zaboravila.

Ovo je bio mamin najlepši rođendan, iznenađenje je uspelo i ja sam bila srećna što sam jednom i ja uspela nju da učinim da se oseća posebno i da je obradujem.

 

 

Kako sam obradovala majku – drugi sastav

 

Retki su ljudi koji ne vole iznenđenja, mislim da svima nama prija kada nas neko obraduje lepim gestom, sitnicom, malim znakom pažnje.

Moja mama je najvrednija žena koju poznajem. Pola svog dana provede na poslu, drugu polovinu kod kuće. Kad stigne s posla kuva ručak, postavlja sto, čeka nas iz škole, onda nam pomaže oko domaćih zadataka i priprema sve a sutrašnji dna, užinu za mene i brata, pegla nam stvari d abismo bili uredni i čisti. Gotovo da nema nikada slobodan trenutak za sebe. Volela bih da mogu mnogo više d ajoj pomognem, ali mama, kako i svaka mama, jedino joj je važno da mi budemo srećni i da ne zanemarujemo svoje školske obaveze.

Jednog dana sam došla ranije iz škole i baš tog dana trebalo je da se mama zaduži drže na poslu. Zato sam rešila, srediću kuću da sve bude cakum pakum i spremiću ručak, tako ona neće morati ništa da radi kad stigne s posla, moći će bar jedno popodne da odmori.

Počela sam sa pospremanjem dnevne sobe, kada sam usisala i obrisala prašinu, bacila sam se na moju i sestrinu sobu, pokupila sve naše igračke, usisala i sredila i tamo. Mama voli cveće, pa sam svratila do cvećare i kupila lale koje su joj omiljene. Najveći deo vremena otišao je na pripremu ručka. Rešila sam da skuvam supu iz kesice, napravim pire krompir i ispržim pileće meso. Za dezert sam pripremila puding od vanile, jer je bio najjednostavniji za pravljenje. Kada sam završila pripremu ručka, oprala sam sudove i očistila kuhinju, jer nijedna prava kuvarica ne voli d aostavi nered za sobom.

Postavila sam sto za ručavanje, poređala tanjire i pribor za jelo i sve je bilo spremno kad mama i tata stignu s posla, da sednemo i ručamo. Meso mi je bilo malo zagorelo dok sam pržila, nadam se da mi neće zameriti.

Kada sam čula ključ u bravi, znala sam da je mama na vratima, brzo sam otrčala da joj otvorim i da je dočekam. Videlo se na njenom licu da je umorna, a dan još uvek nije bio gotov, sigurno se pita šta je sve kod kuće čeka, ni ne sluti iznenađenje. Par trenutak kasnije, mama je ostala u čudu kada je videla ručak postavljen na stolu i sređen ceo stan, govorila je da ne može da veruje i pitala se kako sam ja uspela sve to sama da pripremim. Bila je iznenađena, ali u isto vreme i ponosna na mene i ja sam bila srećna što sam uspela da obradujem moju mamu.

Lepo je s vremena na vreme obradovati drage ljude, porodice i prijatelje. To je jedan od načina da im pokažemo koliko nam znače, a i mi se osećamo lepo, znajući da smo za nekoga učinili nešto lepo.

One Response

  1. neki tamo lik December 7, 2019 Reply

Leave a Reply