Da imam krila sastav

da imam krila sastav

Evo jednog članka koji sadrži sastave na temu Da imam krila. Na ovu bi temu trebalo reći šta je ono što bi neko radio kada bi imao krila, gde bi leteo i šta bi želeo da vidi. Ovi sastavi su pogodni za učenike 7. i 8. razreda i svako može izabrati onaj koji mu se više dopada, izmeniti delove koji mu se ne sviđaju, izbaciti ili dodati po svom mišljenju ono što misli da treba. Isto tako se od ova dva sastava može napravit treći kombinovanjem delova ova dva sastava.

 

Da imam krila

 

Koliko često možemo da čujemo da je čovek najsavršenije biće na planeti Zemlji. A za tim sledi da upravo moć govora čoveka čini upravo tako posebnim i drugačijimod ostalog živog sveta.

Ipak mislim da na ovom svetu postoji još mnogo živih bića posebnih i jedinstvenih.

Oduvek sam se divio pticama, prvo bi me privukle vizuelno, lepotom svojeg perja, jedinstvaenim bojama i šarama, ali onda i samom činjenicom da su one, za razliku od nas ljudi, slobodne. Sloboda je možda i najvrednija stvar na svetu, jer tako ne moraš da donosiš nikakbve odluke, a samim tim ni da trpiš posledice tih odluka, slobodan si od svih problema i briga, a to je istinska sreća.

Ptice, zahvaljujući svojoj slobodi imaju priliku da se u svakom trenutku nađu tamo gde žele da budu. Njima ne trebaju ni novci za letovanja, ni avionske karte, ni autobuske karte, ni vize ni pasoši. Ptica može čas biti u Parizu, čas u Madridu, čas u Njujorku. I niko je ništa neće pitati. Može da izabere kada će otići na letovanje i gde, kada će otići na planinu. Potpuno je slobodna da radi šta joj je volja. I sad ćete reći, da je isto onda tako i sa drugim životinjama, e pa nije. Ptice su posebne, jer imaju krila i mogu da lete.

Eh, da imam krila. Makar samo jedan krug. Prvo bih proleteo iznad celog mog grada, da ga vidimiz visine, da budem viši od svih zgrada i drveća. Da prođem kroz oblake i da vidim jesu li mekani poput paperja, kao što sa zemlje izgledaju. Hteo bih da priđem Suncu,a li ga ne bih dodirnuo, znam da bih se opekao, ali bih pokušao da ponesem jednu zvezdu s neba kao uspomenu.

Ako bih imao mogućnost da napravim veliki krug i da letim više dana, onda bih se otisnuo u svet i obišao bih sve one gradove sveta koje sma oduvek želeo da vidim. Odleteo bih do neke tople i sunčane zemlje, koja ima more, pa bih se malo brćnuo u vodi, a posle toga bih se uputio do Severnog pola da vidim pingvine. Da imam krila, bio bih najsrećniji na svetu, jer nijedan dan ne bi bio dosadan, uvek bih bio na nekom drugom i novom mestu. Upoznavao bih decu drugih naroda i narodnosti, slušao i učio jezik kojim oni govre, leteo bih od reke do reke, od planine do planine. Bio bih slobodan! Više ne bih ni učio, ni išao u školu. Šta će mi knjiga i škola kad bih imao krila, jeo bih banane i lubenice svakog dana, samo bi leteo od jednog do drugog mesta u zavisnosti od toga gde im je sezona.

Eh, još štošta bih ja radio, samo kad bih imao krila, ali nemam ih, ovako sam o mogu da se divim pticama i da zamišljam šta bih radio da sam na njihovom mestu.

 

Drugi sastav – “DA IMAM KRILA” sastav iz srpskog

 

Često sanjam kako letim i obilazim predele širom naše planete, a onda ujutru kad se probudim, nema tužnijeg bića od mene. Pokušam nekoliko puta da poletim, ali ne idem. Skočim, ali se ne zadržavam u vazduhu, kao u snu. Pokušam isto i sa stolice, kreveta, ali ne vredi.

Toliko zavidim pticama na krilima, pa šta bih dao da samo jedan dan imam krila. Pridružio bih se pticama u njihovom letu, pratio bih ih u početku dok ne naučim vazdušne puteve, onda bih se osamostalio. Jedan dan bih leteo u Ameriku, da vidim nijagarine vodopade, Kip slobode i Holivud. Drugi dan bih odleteo u Japan da vidim domovinu samurajai planinu Fudži, onda bih odatleo odleteo do Kineskog zida, ma prvo do Meseca, da vidim vidi li se stvarno Kineski zid odatle. Kad već budem bio na Mesecu, posetiću malo i Mars, možda sretnem kog vanzemaljca, proleteću kroz čitavu vasionu ne bih li pokušao da prebrojim zvezde. Suncu se neću približavati, može mi se desiti kao Ikaru, da mi se istope krila, bolje je biti što dalje od Sunca. Kad preletim američki i azijski kontinent i vasionu, onda ću se vratiti par dana kući da odmorim od letenja. Kada bih imao krila, potražio bih i Nedođiju, zemlju Petra Pana. U Nedođiji bih pronašao Petra Pana i pridružio se njegovoj družini. Zajedno bismo se borili protiv zlih i pokvarenih gusara, i nakon što ih pobedimo, postali bismo najbolji prijatelji, a ja bih se ponovo vratio svojoj kući.

Kada bih imao krila, želeo bih da upoznam svu decu sveta, svoje vršnjake i da steknem što više prijatelja širom čitave planete. Otišao bih prvo u Afriku, znam da je tamo toplo, pa bih poneo što više vode mogu sa sobom. Iz Afrike bih se uputio na Severni pol, da se malo rashladim posle velikih vrućina, tamo bih upoznao eskime, družio se sa njim i ostao nekoliko dana, naravno, ako me prime kao gosta, da spavam u iglu. I opet bih se vratio kući da odmorim. Ne znam da li bih i dalje živeo ovde gde živim, kada bih imao krila. Istina je da bi mi sa krilima život bio mnogo lakši. Onda bih morao da se smetim na bilo kojoj grani, ili krovu kuće, mogao bih da spavam čak i na oblaku. Tako bi mi kuća bila čitav svet. Jeo bih koje voće želim, kad god poželim, jeo bih slatkiše i kolače iz celog sveta. Kad bih imao krila, na leđima bih provozao svu decu iz moje ulice i mog komšiluka, sve drugare iz mog razreda i sve moje rođake. Pustio bih da oni sami biraju destinaciju gde žele da idu.

Kada bi imao krila, makar smao jedan, ostario bih svoj najveći san, leteo bih i po celom svetu ostavio svoj trag.

One Response

  1. Miliva May 23, 2018 Reply

Leave a Reply