Zanimljiva geografija – resenje za slovo E

Potražite rešenja za igru „Zanimljiva geografija“ ili se jednostavno zabavite. A ako vas zanima još i mnogo više, pišite nam u komentarima.

Država na slovo E – Grad na slovo E – Planina na slovo E – Reka na slovo E – More na slovo E – Jezero na slovo E – Životinja na slovo E – Biljka na slovo E

 

Evo nekih geografskih pojmova koji počinju na slovo E:

Država: Egipat, Etiopija, Estonija, Eritreja

Gradovi: Edinburg, Elbasan, Erfrut

Planina: Etna, Emejšan

Reke: Eufrat, Ebro, Elba

More: Egejsko

Životinje: emu, eja

Biljke: eukaliptus

 

Države

Egipat je poznat po svojoj antičkoj civilizaciji i po nekim poznatijim svetskim spomenicima. Glavni grad je Kairo u kojem živi oko osam miliona stanovnika. Blizu Kaira nalaze se Sfinga i Velike piramide. Službeni jezik u Egiptu je arapski.

Etiopija postoji široko zastupljeno mišljenje da je ona mesto nastanka anatomski modernog čoveka, homo sapiensa. Glavni grad je Adis Abeba, a službeni jezik amharski. U Etopiji se govori više od 80 jezika. Verski, 62,8 % Etiopljana su hrišćani, od toga 43,5 % etiopski pravoslavci, 5 % su protestanti, katolici 0,9 %. Muslimani čine 33,9 % stanovništva, a animisti 2,6 %, i druge religije 0,6 %.

Estonija je podeljena na 15 okruga. Glavni i najveći grad je Talin sa nešto manje od pola miliona stanovnika. Ona ima oko 1,3 miliona stanovnika, tako da se Estonija nalazi među zemljama sa najmanjom populacijom u Evropi. Zvanični jezik je estonski koji je dosta sličan finskom i laponskom jeziku. Estonija je prva zemlja na svetu koja je svojim građanima omogućila glasanje putem interneta, a prvi takvi izbori su održani 2005. godine.

Eritreja od 1890. bila je Italijanska kolonija, oni su proterani 1941. godine, te je postala engleska kolonija. nakon toga je bila deo Etiopije, tek nakon dugotrajne borbe nezavisnost je priznata 1993. godine. Eritreja je među siromašnijim afričkim državama, bdp je 2014. bio 1.195 američkih dolara po stanovniku, mereno po ppp-u. Glavni grad je Asmara.

 

Gradovi

Edinburg je glavni grad Škotske koji broji oko 477,660 stanovnika, drugi je po veličini grad u Škotskoj, posle Glazgova, a sedmi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Delovi Edinburga, Stari i Novi grad, su 1995. god. upisani na UNESCO-v,  popis mesta svetske baštine u Evropi. on je drugi najposećeniji grad u  Ujedinjenom Kraljevstvu, posle Londona.

Elbasan je grad u centralnoj Albaniji, lociran je na reci Škumbin i to je jedan od najvećih gradova u Albaniji sa populacijom od 141.714 stanovnika. Do početka Drugog svetskog rata, Elbasan je ličio na tipičan osmanski grad u Albaniji, sa mešavinom istočnih i srednjevekovnih zgrada, uskih popločanih ulica i veliki bazar gde se turski još mogao čuti. Postojalo je jasno definisano hrišćansko naseljeunutar zidina tvrđave, vlaški distrikt u predgrađu i više dzamija i islamskih zgrada. U to vreme je grad imao populaciju od oko 15.000 stanovnika.

Erfrut je grad u centralnoj Nemačkoj, i glavni je grad nemačke savezne države Tiringije, i proizvodni centar sa 196.500 stanovnika. Erfrut je bio važan trgovački centar tokom srednjeg veka blizu gaza na reci Geri.

 

Planine

Etna je aktivni stratovulkan u Italiji koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, blizu Mesine i Katanije. Ona je sa 3.320 metara nadmorske visine najviši vulkan i najviša planina ispod Alpa u Evropi. Etna još uvek utiče na vulkanologiju, geofiziku i druge znanosti povezane sa zemljom, te predstavlja prirodnu labaratoriju za proučavanje ekoloških i bioloških procesa, zbog čega je 2013. god. upisana na UNESCO-v, popis mesta svetske baštine u Evropi.

Emejšan je planina u južnom delu kineske pokrajine Sečuan. Uzdiže se 2.800 metara nadmorske visine. Na vrhu planine je izgrađen prvi budistički hram u Kini. Planina je bogata šumom i drvećem koje je staro i do 1.000 godina, te s velikim brojem endemskih vrsti.

 

Reka

Eufrat je reka dužine oko 2.780 kilometara. Nastaje stapanjem dve pritoke, prva je Kara koja izvire na visoravnima istočne Turske, a druga je Murat koja izvire na području jugozapadno od brda Ararat.

Ebro je vodom najbogatija španska reka. Teče kroz gradove kao što su Miranda de Ebro, Logrono, Zaragoza i katalonske gradove Flix, Tortosa i Amposta pre nego što se ulije u Sredozemno more u provinciji Taragon.

Elba je jedna od najvećih srednjoevropskih reka. Izvire u Češkoj, duga je 1.165 kilometara. Uliva se u Severno more kod Kukshavena, blizu ulaza u Kilski kanal.

 

More

Egejsko more je deo Sredozemnog mora, a leži između Grčke i Turske. Preko Bosfora, Mramornog mora i Dardanela je povezano sa Crnim morem. Smatra se kolevkom dve velike antičke kulture, Mikenske i Grčke. Kasnije su tim morem vladali Persijanci, Rimljani, Vizantinci, Đenovljani i Mlečani, kao i Osmanlije. Danas Egejsko more dele Grčka i Turska. Dobilo je ime po Egeju, mitskom kralju Atine.

 

Jezera

Er je u retkim slučajevima kada je puno vode, najveće jezero Australije. Nalazi se na visini od 17 metara ispod površine mora i po tome je najniža tačka Australije. Maksimalna površina jezera je 9.500 km2. Ovo slano jezero se nalazi u centru basena jezera Er. Ime je dobilo po britanskom istraživaču Edvardu Dzonu Eru, koji ga je otkrio 1840. godine.

 

Životinje

Emu je druga po veličini savremena ptica. Uz kengura se nalazi na grbu Australije. Vrat i noge su dugi, ali krila su sićušna, samo 20 cm duga. Hrane se delovima biljaka u kojima su koncentrisane hranljive materije: semenka, plodovovi, cveće, mladi izdanci. Brzo se razmozavaju i rastu. Naseljava Australiju. Stanište su mu sve oblasti osim prašuma i goleti.

Eja je ptica koja ima veliki izbor plena. Tokom sezone razmožavanja oblast lova je smanjena pa je njena ishrana skoncentrisana na močvarne ptice i male sisare koje je lako uhvatiti. Eja močvarica lovi iz zasede i ne oslanja se na brzinu. Vrste koje ulaze u njenu ishranu su patke, ptice pevačice, miševi, krtice, pacovi pa čak i manje lisice. Žabe su takođe veoma bitne za ishranu. Ova ptica nastanjuje vlažna i močvarna staništa.

 

Biljke

Eukaliptus, je vrsta drveta koja raste na manje plodnim područjima. On u svom lišću sadrži otrovne sastojke koji mu služi kao odbrana od raznih kukaca. Neke se životinje hrane lišćem tog drveta, ali to su retke, kao na primer koala koja zapravo živi u krošnji tog drveta i čiji je želudac otporan na otrovne sastojke u tom lišću. Koali je zapravo to jedina hrana i preživljava, kao i dve vrste oposuma, isključivo hraneći se tom biljkom.  

    

Takodje mozete potraziti “zanimljivu geografiju” za neko drugo slovo. Evo nekih primjera za sledece nase clanke za zanimljivu geografiju.

Leave a Reply