Zanimljiva geografija na slovo I

Igrajmo se zanimljive geografije, otkivajmo zajedno biljni i životinjski svet! Pročitajte po koju interesantnu činjenicu koju možda niste znali o nekoj državi, gradu, planini ili reci. A ako vas zanima još i mnogo više, pišite nam u komentarima.

 

Evo nekih geografskih pojmova koji počinju na slovo I

  • Države: Indija, Irak, Italija, Irska, Izrael…
  • Gradovi: Istanbul, Indijanopolis, Igalo, Inđija
  • Planine: Igman, Ida, Ivan planina u Bosni i Hercegovini
  • Reke: Ibar, Ind, Iravadi
  • More: Istočnosibirsko, Irsko, Istočno kinesko…
  • Jezera: Iri, Iznik

 

Svet oko nas na slovo I

  • Biljke: imela
  • Životinje: irvas i iguana

 

Države

Indija svoje ime duguje reci Ind, odnosno njenom persijskom nazivu Sindu, ali je mnogi nazivaju i Hindustan. Glavni grad Indije je Mumaj, odnosno Bombaj kako se ranije zvao. Indija je po svojoj površini sedma država na svetu, a po broju stanovnika čak druga. Ona je kolevka religija – u Indiji su nastali budizam i hinduizam, a i islam je ostavio dubok trag. Simbol Indije je Tadž Mahal, koju je u 17. veku za svoju ženu izgradio mogulski car.

Irak je država koja se nalazi na prostoru nekadašnje Mesopotamije i Persijskog carstva, između reka Tigar i Eufrat. Glavni grad je Bagdad. Znate li onaj vic – „kako se kaže, Irak ili Iran?“ E, pa, kaže se i Irak i Iran, jer su tio dve, odvojene i nezavisne, odnosno samostalne države.

Irska je ujedno i država i ostrvo, s tim što jedan deo ostrva, poznatiji kao Severna Irska pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, veći deo, odnosno pet šestina je Republika Irska čiji je glavni grad Dablin. Irsku su prvo naselili Kelti u 3. veku pre nove ere i vladali njom gotovo 1000 godina, a njihov uticaj vidi se i danas, posebno je očuvan u kulturi i jeziku.

Italija iliti zemlja u obliku čizme, poznata po pici, špagetama i lazanjama. Jedna od najpopularnijih zemalja u Evropi, kada je u pitanju turizam.Na tlu ove zemlje, istorija je pisana od pamtiveka i smenjivala su se mnogobrojna carstva. Glavni grad Italije je Rim za koji postoji mnogo legendi, a jedna, verovatno svima poznata je ona o osnivačima Rima, Romulu i Remu koje je prema legendi odgajila vučica. U bilo koji deo Italije da se zaputite jedno je sigurno – ostaviće vas bez daha.

Izrael je država Bliskog Istoka, dva najveća grada su Jerusalim, koji je ujedno i glavni grad i Tel Aviv.

zanimljiva geografija na slovo i

 

Gradovi

Istanbul jedini grad koji leži na dva kontinenta – Evropi i Aziji i spaja ih svojim velelpnim mostovima. Upamtite dve stvari: pravilno je Istanbul, a ne Istambul; i glavni grad Turske je Ankara, a ne Istanbul kako mnogi misle. Ako se uputite u ovaj čudesni grad, za koji je Napoleon Bonaparta govorio „Kada bi ceo svet bio jedna država, Istanbul bi bio njena prestonica“ na obali Bosfora možete pijuckati tradicionalni turski čaj i posmatrati galebove. Tokom istorije, menjao je svoja imena, nekada je bio Konstantinopolj, nekada Carigrad.

Igalo je popularno letovalište u Crnoj Gori, tačnije u Boko Kotorskom zalivu nadomak Herceg Novog. Ako ga ikada posetite, obavezno otiđite brodom na izlet do Mamule, nekadašnjeg zatvora, Plave špilje i Žanjica, predivne kamenite plaže s pogledom na otvoreno more.

Inđija gradić u Sremu, tačno na pola puta između Novog Sada i Beograda, na južnoj strani Fruške Gore

Indijanapolis glavni grad američke države Indijane i 12. grad po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama.

zanimljiva geografija za gradove na slovo i

 

Planine

Igman je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini, nadomak Sarajeva. Tokom Zimskih olimpijskih igarao u Sarajevu, održanih 1984. na Igmanu su bile postavljene glavne ski skakaonice. A za vreme Drugog svetskog rata, tačnije 1942. ovde se odigrao Igmanski marš.

Još planina na slovo I: Ida, postoje dve planine pod ovim nazivom, jedna u Grčkoj, druga u Turskoj i za obe postoji veliki broj mitova;

Ivan planina u Bosni i Hercegovini koja se nalazi između dveju reka – Neretve i Bosne;

Igman planina na slovo i

 

 

Reke

Ibar je rekao koja izvire u Crnoj Gori, dugačka je 276 kilometara, protiče kroz Srbiju i negde kod Kraljeva se ulica u Zapadnu Moravu. Popularna „ibarska magistrala“ je put koji vodi kroz zapadnu Srbiju uz samu reku.

Ind je najvažnija i najduža reka u Pakistanu. Zahvaljujući ovoj reci, mnoge fabrike teške industrije u Pakistanu obavljaju svoj rad, a osim toga, ona je glavni izvor pijaće vode u Pakistanu.

Iravadi reka koja protiče kroz Mjanmar (Burmu) i uliva se u Indijski okean. Pre pojave automobila i železnica, zvala se „Put u Mandalej“ jer je velikim delom svog toka plovna. Smatra se da njen naziv potiče iz sanskrita „airavati“ što u prevodu znači slonova reka.

Ilova je reka u Hrvatskoj, koja je vrlo važna za regiju Moslavinu, jer se koristi kao pijaća vodom, a osim toga, tokom letnjih dana, pogodna je za ribolov i plivanje. Čak je i jedno selo u ovoj regiji dobilo ime po njoj, selo Ilova.

zanimljiva geografija na slovo i rijeka na slovo i

 

More

Istočnosibirsko more je deo Severnog Ledenog okeana. Nalazi se između polarnog kruga na severu, obala Sibira na jugu, Novosibirskih ostrva na zapadu i ostrva Vengel na istoku. Najveći deo mora je prekriven ledom, čak  50 procenata, a njegova dubina ne prelazi 155 m. Njegova najveća luka je Pevek.

Irsko more je more koje se nalazi između ostrva Irske i Velike Britanije i deo je Atlantskog okeana. Dugo godina postoji predlog da se ispod mora izgradi tunel kojim će se spojiti Irska i Velika Britanija.

Istočno kinesko more se nalazi tačno između Kine, Južne Koreje, Japana i Tajvana, na severu se na njega nadovezuje Japansko more. Često se ovo more naziva još i Žutim morem, a ono što je posebno za njega, to je da su ovde pronađena bogata nalazišta nafte.

zanimljiva geografija more na slovo i

 

Jezera

Iri je četvrto po veličini od Velikih pet jezera u Severnoj Americi. Jezero pripada američkim državama Njujork, Ohajo, Mičigen i Pensilvanija i kanadskoj pokrajini Ontario.

Iznik, jezero koje se nalazi u Turskoj, a na njegovoj istočnoj obali nalazi se istoimeno mesto Iznik, ili Nikeja, koje čuva ostatke prethodnih civilizacija – grčke, rimske, kasnije i hrišćanske.

jezero na slovo i

 

Biljni i životinjski svet

Iguana spada u rod gmizavaca. Nastanjuju tropske oblasti Kariba, Južne i Centralne Amerike. Postoje dve vrste iguana – Zelena iguana i Mala iguana. Zelene iguane su rasprostranjenije i mogu da se drže kao kućni ljubimci, čak je i zabeleženo to da je jedna zelena iguana živela 69 godina, inače im je životni vek od 20 do 35 godina. Iguane na leđima imaju šiljke kojima se brane od neprijatelja, a u slučaju da ih neka ptica grabljivica uhvati za rep, one lako mogu da polome deo repa bez većih posledica, kako bi pobegle, jer se njihov rep jako brzo regeneriše.

Irvas je vrsta jelena koja se odomaćila u severnoj Rusiji i Norveškoj, ali se divlji irvasi mogu naći u Severnoj Americi i na Grenlandu. Irvas je jedina vrsta jelena kod koje i ženke i mužjaci imaju rogove.

Imela je mali zimzeleni grm koji kao poluparazit raste na drveću. Imela je imala određenu simboliku ranije, naime, keltski sveštenici, druidi, poštovali su je kao magičnu biljku koju su simbolično sekli zlatnim srpom i koristili je kao lek. Vikinzi su smatrali da može probuditi mrtve, dok se veruje da je starogrčki junak Eneja koristio imelu da otvori vrata podzemnog sveta. U nekim kulturama, imela ima posebno značenje tokom Božića, kači se na ulazna vrata kako bi prizvala goste. Kada se dvoje sretnu ispod imele, običaj je da se poljube, jer se veruje da taj poljubac može doneti večnu ljubav.

zivotinja i biljka na slovo i

 

 

 

Leave a Reply