Zanimljiva geografija na slovo U

Za svako slovo izdvojili smo po nekoliko geografskih pojmova, a onda ih objasnili.

Na slovo na slovo… U!

Evo nekih geografskih pojmova koji počinju na slovo U:

Država: Uganda, Urugvaj, Uzbekistan, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati

Grad: Uroševac, Ulm, Utreht

Planina: Ural

Reke: Una, Ural, Uvac

Jezero: Uvačko, Ukereve

Životinja: ulješura, utva, ugor, umbra

Biljka: urma, uva

Država na slovo U – Grad na slovo U – Planina na slovo U – reka na slovo U – Jezero na slovo U – More na slovo U – Biljni i životinjski svet na slovo U

 

Države

Urugvaj  je država koja se nalazi na južnoameričkom kontinetu. Graniči se sa Brazilom i Argentinom, njegov glavni grad je Montevideo u kom se odigralo prvo svetsko prventsvo u fudbalu fudbalu 1930. U Urugvaju se govori španski jezik.

Uganda je država u Africi, čiji je glavni grad Kampala, a veći deo teritorije države pokriva veliko jezero Viktorija, koje je dobilo ime po kraljici Viktoriji.

Uzbekistan je jeina zemlja na svetu koja se dvostruko ne graniči sa morem, odnosno niti ona izlazi na more, niti neka od država sa kojima se graniči ima izlaz na more. Smešten je u centralnoj Aziji i njegov glavni grad je Taškent.

Ukrajina svoje ime vodi iz slovenskih jezika, reč označava ono što danas nazivamo krajem u značenju prostora. Njen glavni grad je Kijev. Bogata je manganom, prirodnim gasom, naftom, sumporom, niklom, živom.. U Ukrajini je službeni jezik ukrajniski, ali se govori i ruski, a postoji je mešavina ukrajinskog i ruskog jezika i naziva se suržik, on se uglavnom govori u ruralnim sredinama. Petar Iljič Čajhovski i Igor Stravinski bili su ukrajinskog porekla, a neki od najboljih fudbalera na svetu, poput Andreja Ševčenka i Olega Blohina, rođeni su u Ukrajini.

Ujedinjeno kraljestvo ili pun naziv Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske ili još Velika Britanija/Britanija spaja četiri zemlje: Engleska, Vels i Škotska, koje se nalaze na ostrvu Velika Britanija i Severna Irska koja zauzima jednu šestinu ostrva Irska. U prošlosti je Velika Britanija bila velika kolonijalna sila, a i danas je jedna od najvažnijih država u svetu. Glavni grad je London. Velika Britanija je kanalom Lamanšom povezana sa francuskom. Ako posetite Ujedinjeno Kraljevstvo, ne zaboravite, tamo se automobili voze levom stranom, plaća se u funtama, a ako se zadesite u Lonodnu, obavezno obiđite Pikadili, Big Ben i mnoge druge znamenitosti. Ovde su rođeni najveći svetski pisci poput Šekspira, Danijela Defoa, Luisa Kerola, Džejn Ostin i mnogih drugih.

Ujedinjeni Arapski Emirati su bliskoistočna zemlja na Arabijskom poluostrvu. UAE je zajedni sedam emirata: Dubai, Abu Dabi, Šardža, Um el Kajvejn, Fudžejra i Ras el Hajma. Poznati su po proizvodnji nafte, odnosno nafta je temelj privred UAE i treća su država po proizvodnji nafte, posle Saudijske Arabije i Irana. Glavni grad je Abu Dabi. Najveći deo države prekriven je pustinjom.

 

Gradovi

Uroševac je grad na Kosovu u podnožju Šar planine. Blizu Uroševca protiče reka Nerodimka koja je poznata po retkom hidrološkom fenomenu – bifurkaciji.

Ulm je grad u Nemačkoj koji je poznat po tome što se Albert Ajnštajn tamo rodio, osim toga, poznat je i po svojoj gotičkoj katedrali koja ima najviši toranj na svetu visine 161 metar. Kroz Ulm protiče Dunav, a Napoleon je 1805. godine kod Ulma pobedio i uništio celu austrijsku vojsku.

Utreht je četvrti po veličini grad u Holandiji.

Užice je grad u zlatiborskom okrugu koji leži na reci Đetinji. 1946. promenilo je ime u čast Josipa Broza Tita u Titovo Užice. Užice je centar metalne i industrije mašina.

Ulcinj je najjužniji grad u Crnoj Gori koji ima izlaz na Jadransko more i duge peščane plaže. Poznati junak narodne pesme Banović Strahinja vodi poreklo iz Ulcinja.

 

Planine

Ural je planina dužine 2100 kilometara koja se prostire pravcem sever-jug u središtu zapadne Rusije i zajedno sa rekom Ural čini granicu između dva kontinetna – Evrope i Azije. Najviši vrh Urala je visok 1895 metara.

 

Reke

Una je reka u Bosni i Hercegovini koja je svojim odnjim tokom granica sa Hrvatskom. Uliva se u Savu, a njeno ime potiče od latinske reči „una“ što znači jedina.

Ural je reka koja izvire na južnoj strani planine Ura, protiče kroz Rusiju i Kazahstan i uliva se u Kspijsko jezero. Zajedno sa istoimenom planinom čini prirodnu granicu između dva kontinenta – Evrope i Azije.

Uvac je reka koja protiče između dve planine – Zlatara i Zlatibora, predstavlja glavnu pritoku reke Lim. Na Uvcu se nalaze dve hidroelektrane, hidroelektrana Kokin Brod i hidroelektrana Uvac, a pored toga napravljena su i tri veštačka akumulaciona jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. U vreme Turskog cartva, Uvac je bio granica između srpskih zemalja i Turske. U okolini Uvca nalazi se veliki broj manastira, a ovde obitava i beloglavi sup, vrsta ptica koja polako odumire, zbog čega je pod zaštitom države.

 

More

Unutrašnje Seto more ili skraćeno Unutrašnje more je more unutar Tihog okeana koje razdvaja Japanska ostrva i Japan.

 

Jezero

Uvačko ili Sjeničko jezero je veštačko akumulaciono jezero na reci Uvac koje je nastalo izgradnjom zemljane brane, najveće u Srbiji. Jezero je dugo 27 kilometar i vijuga meandrima kojima je pre izgradnje brane proticala reka.

Ukereve je još jedan naziv za Viktorijino jezero koje je drugo najveće slatkovodno jezero na svetu i nalazi se u istočnoj Africi.

 

Biljni i životinjski svet

Ulješura je vrsta kita, masivne građe, glava mu zauzima 1/3 ukupne dužine tela, a mozak, težak devet i po kilograma je najveći mozak kod životinja.

Utva je vrsta ptice koja naseljava Evroaziju.

Ugor je jestiva zmijolika riba.

Umbra je slatkovodna riba, mada je ima u evropskim voda, smatra se retkom i zaštićenom vrstom.

Urma se smtra voćem Bogova i jednim od najzdravijih voćki, ima izuzetno bogatu hranljivu vrednost.

Uva koja se još naziva i medveđim grožđem je višegodišnja zimzelena biljka sa lekovitim dejstvima i širokom primenom u medicini.

 

 

 

Leave a Reply