Opis moje ucionice sastav na temu MOJA UCIONICA

moja ucionica sastav

U ovom članku nalaze se dva sastava koja govore o enterijeru učionice. Prvi sastav je na temu Opis (enterijer) moje učionice. U njemu je opisana samo jedna učionica i to onakva u kakvoj se učenicima održava nastava svih predmeta. Detalji oko enterijera mogu da se izmene i prilagode realnoj slici učionice učenika. Ovaj sastav prilagođen je i učenicima i učenicama petog i šestog razreda. Učionica je u njemu opisana kao mesto koje se voli. Imajući u vidu da postoji veliki broj škola sa posebnim (specijalnim) učionicama, drugi sastav je prilagođen učenicima koji pohađaju takve škole, takođe pet i šesti razred. U tom sastavu je dat opis većeg broja učionica (učionica za muzičko, likovno, fiziku, biologiju, hemiju). Može da se proširi i prilagodi i temi Opis moje škole ili Moja škola.

Moja učionica sastav

Naša škola je velika i ima puno učionica, a moja se nalazi na spratu naše škole. Baš prva učionica sa desne strane hodnika je moja. Iz nje se pruža pogled na školsko dvorište i ulicu. Vide se klupe na kojima sedimo za vreme velikog odmora, visoka stabla jela i hrasta i cveće koje je naš domar pažljivo sadio.
Učionica je najlepša kada smo svi tu, kada se svi zajedno smejemo i družimo na malim i velikim odmorima. Kada jedni drugima pomažemo oko domaćih zadataka. Kada je blizu kontrolni ili propitivanje, tad vlada napeta atmosfera i kao da je cela učionica nervozna zajedno sa nama. Najtiša je minut pre nego što nastavnik dođe na čas i dok traje kontrolni. Čim nekoliko nas ne dođe u školu, učionica izgleda tužno i praznjikavo.
Na jednom zidu nalaze se dve table. Jedna malo veća, zelena, sa kredama i sunđerima i druga manja, bela, sa markerima. Ispred table je velika katedra i jedna stolica za kojom sede nastavnici. Klupe su podeljene u tri reda, u svakom redu po četiri klupe, u svakoj klupi po dve stolice. Sa desne strane su veliki prozori sa tankim belim zavesama, kroz koje posmatramo školsko dvorište i dešavanja u njemu. Sa leve strane su plakati koje smo mi napravili i naši radovi nastali na časovima likovnog. Još iz prvog razreda imamo plakat sa tablicom množenja i deljenja. Zatim je tu veliki plakat napravljen za sprski jezik, sa padežima i još jedan sa vrstama reči. Na časovima geografije smo izdvojili najlepše predele i gradove u našoj zemlji i zakačili ih na pano. Od naših radova sa likovnog, izložili smo one na temu Moj ljubimac. A pored svega toga, tu se nalaze i dve velike, uramljene fotografije. Jedna je fotografija našeg razreda na početku prvog razreda, a druga je iz petog. Sačuvali smo jedno mesto i za fotografiju iz osmog razreda.
Preko puta table nalazi se jedan veliki orman. U njemu odlažemo sve one stvari i knjige koje nam nisu potrebne kod kuće, tu su i oprema za fizičko, lopte za fudbal, košarku i odbojku, vodene bojice, tempere, flomasteri, drvene bojice. Pored ormana su čiviluci na koje kačimo jakne i stvari.
Zidovi naše učionice su svetlo roze boje i imamo puno velikih i istih lustera. Oni osluškuju sve naše razgovore, tajne i šaputanja, odgovaranja i smeh. Učionica utihne kada nismo tu i čeka da joj se vratimo, a mi se vraćamo sa nestpljenjem i željom da saznamo i naučimo nove stvari.

Enterijer učionice (drugi sastav)

Moja škola je velika i ima puno učionica. Svaka učionica je različita i posebna na svoj način. Tako na primer, imamo posebne učionice za likovno, muzičko, istoriju i geografiju, hemiju, fiziku i biologiju i istoriju i geografiju. Pored svih ovih imamo i kabinet za informatiku kao i salu za fizičko.
Najveća od svih je učionica za likovno. Prostrana je i pregledna. ima velike prozore, da bi u njoj bilo što više dnevne svetlosti i zidovi su bele boje. Klupe su poređane u krug, tako da svi sedimo jedni pored drugog. U sredini se nalazi sto nastavnice likovnog, kao i njen štafelaj, kad ona s vremena na vreme nešto naslika ili nacrta kako bi nam pokazala. Na zidovima su naši radovi sa časova. Subotom se u toj učionici održava i likovna sekcija na koju odlaze talentovani učenici i oni koji vole da crtaju. Odmah pored učionice za likovno je učionica za muzičko. U njoj nema klupi, već samo stolice sa podmetačima za pisanje. Na tabli su izvučene linije i ona podseća na naše notne sveske. U učionici imamo i jedan veliki klavir, za kojim nastavnik sedi i svira dok mi pevamo. U njoj se nalaze i dva zvučnika, kao i kasetofon, preko kog nam nastavnik pušta raznorazne kompozicije. Na zidovima su portreti velikih umetnika, poput Mocarta, Betovena i Vivaldija. Pre ili posle časova, članovi hora naše škole ovde održavaju svoje probe sa nastavnikom.
Moja omiljena učionica u školi je za fiziku, hemiju i biologiju. Ona više liči na malu laboratoriju, nego na učionicu. Nekima ona nije naročito omiljena, jer su nastavnici fizike, hemije i biologije veoma strogi, a meni je posebno interesantna zbog svega što se nalazi u njoj. Sa leve strane je zastakljeni ormarić u kom se nalaze male figurice divljih životinja, kao i dinosaursa. Tu su i pribori koje koriste pravi hemičari u laboratorijama, male verzije mikroskopa, epruvete i bočice sa hemijskim supstancama. Od rekvizita za fiziku tu se nalaze raznorani magneti, klatna i kuglice za eksperimente koje ćemo videti u sedmom razredu.Najmanja učionica je za istoriju i geografiju. Slična je običnim učionicama, samo se u njoj nalazi veliki broj istorijskih i geografskih karti. Uvek je raširena karta sveta i karta naše zemlje, a tu je i jedan veliki globus. Na zidovima su fotografije najlepših predela naše zemlje i sveta, kao i arheoloških nalazišta, muzeja i spomenika. Na istoriji i geografiji nikada nije dosadno, jer puno toga možemo da vidimo i naučimo.
Pored ovih posebnih učionica, svaki razred ima svoju, ali su sve one dosta slične. U svakoj su zidovi svetlo plave boje, zavese su bele, skoro pa providne. Velika neonska svetla, ogromna zelena tabla sa kredama i sunđerima, katedra za nastavnika i klupe u kojima sedimo dvoje po dvoje. U našoj učionici uvek imamo srpski, matematiku i engleski, a nekad i ostale predmete, naročito kada su na redu kontrolni zadaci i ako su specijalne učionice zauzete.
I na kraju, omiljeno mesto svih učenika, sala za fizičko u kojoj igramo odbojku, košarku ili mali fudbal, treniramo gimnastiku, a nekad i stoni tenis.

2 Comments

  1. NaleC March 11, 2019 Reply
  2. Jelena October 15, 2019 Reply

Leave a Reply