Sastavi za osnovnu skolu

Dragi naši osnovci,

 

Blog Školski kutak napravljen je upravo za vas i za vaše starije drugare, srednjošklce.

Napravili smo ovaj blog sa željom da vam ponudimo nešto drugačije u odnosu na druge, a vi ćete sami proceniti jesmo li u tome uspeli. Cilj ovog bloga jeste da pomogne učenicima kako osnovnih, tako i srednjih škola, da ovde pronađu ono što im može predstavljati najveću muku – a to je pisanje satava iz srpskog jezika. Imamo u vidu to da nije svako naklonjen peru i da ne ide svakome to od ruke, te smo se potrudili da vam koliko toliko pomognemo.

Blog je tek na početku svoga rada, kako bude vreme prolazilo, tako ćemo povećavati i broj sastava, kao i raznovrsnost tema, a vi ste slobodni da nam u svakom trenutku date neku svoju ideju, sugestiju, komentar, predlog, bilo šta, pa čak i zamerku. Mi ćemo se potruditi da udovoljimo svima.

Svaki članak ima svoju temu, a ta tema je upravo tema sastava. U svakom članku se nalaze po dva sastava na zadatu temu, odnosno dva primera ili modela kako bi ti sastavi trebalo da izgledaju. Neki su sastavi pisani uopšteno na datu temu, recimo tema o prijateljstvu, a iza nekih se kriju i prave kratke priče, poput teme Moj kućni ljubimac. Postoje i oni sastavi koji osim teme na koju su napisani, mogu odgovoriti na još neku temu (a to smo vam u samom uvodu i naznačili).

Svaki sastav možete izmeniti, skratiti ili produžiti (mada za ovim drugim nema potrebe). Videćete, neki su sastavi pisani u muškom, neki u ženskom rodu, ali ne dajte da zbog toga odustanete od tog sastava vrlo je jednostavno – umesto sanjao sam, pišite sanjala sam, umesto učila sam, pišite učio sam itd.

Ovde se nalaze mnogobrojni sastavi, samo neki od njih napisani su na sledeće teme Božić, Jesen u parku, Moja baka, Kako sam obradovala majku, Kako sam obradovao roditelje, Kako sam provela zimski raspust, Maj je stigao u moj kraj, Moj kućni ljubimac i mnogi drugi.

Ukucajte samo temu ili ključne reči teme koja vam je potrebna i ona će vam izaći na ekranu, a još jednom, ako primetite da neki sastav nemamo, slobodno nam pišite. U svakom slučaju, ovo je samo početak jednog novog i lepog druženja.

 

Puno sreće u pisanju sastava i školovanju žele vam

Autori bloga Školski kutak ?

Leave a Reply