Jesen sastav iz srpskog

jesen sastav

U ovom članku nalaze se dva sastava koja govore o jeseni. Oba sastava mogu se iskoristiti na temu Jesen je stigla ili Jesen u mom kraju, odnosno mogu odgovarati velikom broju tema koje govore o jeseni. Prvi sastav napisan je za one koji jesen baš i ne vole jesen i u njemu su opisani razlozi zašto je ne voli. Drugi sastav sadrži pozitivne komentare o jeseni i on je namenjen njenim ljubiteljima, pa svako može odabrati onaj koji mu više odgovara. Ovi sastavi prilagođeni su učenicima petog i šestog razreda.

Jesen sastav

Od svih godišnjih doba, najmanje volim jesen. Za mene ona znači dugi rastanak sa toplim i sunčanim danima i završetak letnjeg rapusta, a onda početak školskih obaveza i priprema za zimu.
Jesenji dani sa sobom donose neko čudno i teško raspoloženje. Sve postane tmurno, maglovito i sivo.Nad nebom se nadviju teški i crni oblaci, jesenji su dani kišni i hladni, zbog čega smo onda sprečeni da se igramo napolju. Tako sam bezvoljan (bezvoljna) dok traje jesen, najradije bih prespavao (prespavala) do prvog snega ili čak do cvetanja prvih ljubičica i toplih dana, pa bio (bila) bih pravi jesenji medved.
Kada stigne jesen, ulice su praznije i mokre, a i ljudi tada žure više nego obično. Kišobran mora uvek da bude spreman, iako se kiši uopšte ne radujem, kao i čizme za kišu i kabanica. Jedino što volim kod jeseni je šuštanje lišća pod cipelama i skakutanje u kišne barice. Tako se barem malo zabavim na putu od škole do kuće.
Jesen je najdosadnije godišnje doba. Kad stigne proleće, svi hrlimo na ulice, odlazimo u šetnje ili vožnje biciklama. Leti smo bezbrižni, dani traju duže, pa se i naše igranje traje duže, jedemo sladoled, odlazimo na kupanja i sunčanja. Čak ni zimi nije dosadno, iako je hladno. Čim padne sneg, eto radosti za nas decu, sankanje, pravljenje Sneška Belića i grudvanje, a onda nazad u toplo na čaj i keks, ali jesen, pa ima li išta dosadnije od jeseni. Mislim da nema. Naročito kada su kišni dani, a takav je skoro svaki. Onda je jedino što nam preostaje da sedimo u svojim domovima i posmatramo kako se kišne kapljice slivaju niz prozore. Neki moji drugari vole jesen, jer tad imaju izgovor da više igraju igrice i gledaju filmove, ali meni i to brzo dosadi, jer ja najviše volim da uživam u prirodi. I moji ukućani budu neveseli i nerapoloženi, pa u kući bude podjednako tmurno kao i napolju. Ko uopšte voli jesen i zašto, pitam se. Kada bih imao (imala) priliku da promenim nešto na ovom svetu, tražio (tražila) bih da se ukine jesen. Pa ona ničemu ne služi. Priroda potpuno počne da odumire, kao da ceo svet oko mene polako uspavljuje i jedino što je tada moguće jeste da se sedi kod kuće, gleda televizija, čita neka knjiga, od svega toga, samo knjige mogu biti zanimljive, naročito one u kojima su dani sunčani i topli, tako bude bar malo vedrije i veselije.
Za mene u jeseni nema ničeg lepogi zanimljivog. Pantalone se uvek isprljaju od barica, cipele ili budu blatnjave ili mokre, zbog svega toga onda nije moguće igrati žmurke, fudbal i jurcati po ceo dan. A uz sve to, postanemo i bolešljiviji, pa nam sve još više smeta. Voleo (volela) bih da imam čarobni štapić, tako bih obrisao (obrisala) jesen. Ili kada bi dani brže prolazili, a oni, kao da za inat traju duže.

 

Jesen sastav iz srpskog (drugi sastav)

Sva su godišnja doba posebna na svoj način, pa tako i jesen, zato su oktobar i novembar rezervisani samo za nju. Ona ima svoje boje, svoju muziku i svoju čaroliju. Jesen je za mene vreme porodičnog okupljanja, jer se onda svi odmorimo od dugog i vrelog leta, kada bismo svi bili razbežani i rastrčani, svako na svoju stranu. Jesen je vreme smirivanja prirode i početak priprema za hladne zimske dane.
Najviše volim da sedim u toplini svog doma i posmatram kako se lagani vetar igra sa lišćem, a onda ono polako počne da pada na zemlju i tako se sve više taloži i skuplja, dok ne nastane jesenji tepih. Volim i kad kapljice kiše klize niz prozorska stakla i šaraju svoju priču. Onda se lepo smestim u svoju fotelju, utoplim i uživam u prizoru koje pružaju jesenji dani, dok čitam knjigu i pijuckam čaj ili samo odmaram i prepuštam mislima. I ti jesenji dani za mene imaju neku svoju čar. Boje jesenjeg platna se razlivaju od žute ka zlatnoj. Zalasci sunca su posebni, na nebu se smenjuje igra vatrenih, zlatnih i plavih boja. Ptice se sele u toplije krajeve, i onda nebo bude prešarano i selidbom ptica selica. Priroda lagano utihne i počinje da se priprema za zimski san. Sve je nekako mirno i tiho, bezbrižno. Najlepše su večernje šetnje u parku, zvuk koračanja kroz opalo lišće, kada ono pod uličnom svetlom dobije potpuno zlatnu nijansu, zatim prizor mladih i starih parova koji u svojim kaputima idu ruku pod ruku. Čak i kišni dani imaju svoju čar. Gacanje kroz kišne barice, zvuk kiše koja pljušti, jedinstvena muzika prirode.
Jesen volim i zbog toga što tada spremamo zimnicu, a to je prava radost i vreme okupljanja za moju porodicu. Sa mamom i bakom stavljamo krastavčiće u tegle da se kisele, isto tako radimo i sa turšijom. Zatim se peče paprika, priprema se ajvar. A sa tatom i dedom se spremaju rakija i vino. Jesen ima i svoj miris, a to je miris dunja iz bakinog dvorišta, koji se prostire čitavom kućom i miris pečenog kestena u rerni. Po jesenjem trotoaru prosute su šišarke, orasi i divlje kestenje. Šiškarice obavezno skupljamo i bojimo srebrnom bojom, tako imamo ukrase za novogodišnju jelku. Od divleg kestena uz pomoć čačkalica pravimo raznorazne figurice, male čovečuljke.
Treba se radovati i uživati u svakom novom danu, i ne treba potcenjivati jesen zbog njenog sivila, već svako od nas treba da pronađe način da jesenje dane oboji i uživa u njima.

2 Comments

  1. Aco October 7, 2019 Reply
  2. Nebojsa October 8, 2019 Reply

Leave a Reply